Extra kvällspatrull ska skapa trygghet för poliser i Rinkeby

Foto: Caesar/CC BY-SA 2.5
  • Torsdag 6 aug 2020 2020-08-06
E-post 780

RINKEBY I september öppnar den nya polisstationen i Stockholmsförorten Rinkeby, som varit utan polisstation sedan 2014. Under planeringen av den nya stationen har oron för säkerheten varit stor bland både byggföretag och polis som ska arbeta på platsen. Till hösten ska en extra patrull finnas på plats under kvällstid för att skapa trygghet för personal på väg till och från arbetet.

Polishuset i Rinkeby stängde år 2014, och från början var det meningen att stängningen skulle bli tillfällig och bara vara i ett halvår, från mars till september.

Läs även: Fritidsgård i Rinkeby stänger efter hot från maskerat gäng

Under den tänkta perioden skulle polisen i Rinkeby tillfälligt verka från Solna, något som fick kritik av bland andra Moderaternas gruppledare i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Ole-Jörgen Persson.

”Befolkningen i Södra Järva behöver en hög polisiär närvaro och jag uppmanar polismyndigheten i Stockholm att tänka om och flytta polisstationen till Tensta istället”, skrev Persson till SVT.

”Alldeles för farligt att bygga en polisstation i området”

Men det nya polishuset i Rinkeby har dragit ut på tiden. Bland annat var det svårt att få byggföretag att lämna anbud på att bygga polisstationen, av säkerhetsskäl.

Flera poliser, som ville vara anonyma, uppgav till SVT år 2017 att ”det är alldeles för farligt att bygga en polisstation i området”.

– Det måste vaktas dygnet runt. Det handlar både om risk för stölder men också hot mot personalen som ska jobba på bygget, sade en polis.

Men i september öppnar till sist en ny polisstation i Rinkeby, där allmänheten ska kunna anmäla brott, lämna in hittegods och beställa pass.

– Vi är glada att vara tillbaka i Rinkeby. Vårt mål är att finnas så nära medborgarna som möjligt, och vi hoppas bli ännu mer tillgängliga för boende i området, säger Therese Rosengren, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Skyddsstopp efter att väktare skjutits

En stor utmaning har varit säkerheten för personalen som ska arbeta i det brottsutsatta området Rinkeby.

Läs även: Rinkeby no-go-zon för väktare efter skjutning

Försök att patrullera Rinkeby centrum med privata väktare fick avbrytas efter att en väktare sköts av kriminella i oktober förra året, varefter fackförbundet Transport införde ett skyddsstopp för de väktarbolag som är verksamma i Rinkeby.

När den nya polisstationen fortfarande var på planeringsstadiet fanns det också en oro bland personal om säkerheten, framför allt kring att ta sig till och från jobbet.

– Jobba i Rinkeby har de inga problem med, de är ju poliser. Men det är just det här med att få däcken sönderskurna på bilen eller att någon följer efter en i tunnelbanan, sade Siv Stendahl, huvudskyddsombud, till Polistidningen i april 2016.

”Kan handla om att följa med till tunnelbanan eller hålla koll vid entrén”

Patrik Gustavsson, som är huvudskyddsombud i polisområde Stockholm Nord, säger till Polistidningen att han är nöjd med de arrangemang som gjorts för att öka säkerheten för de som ska arbeta i området.

– Jag tycker att arbetsgivarna har varit duktiga här och följt upp de riskbedömningar som gjorts. Sedan återstår det såklart att se hur det blir när verksamheten flyttat hit, säger Patrik Gustavsson,

Bland annat ska en extra kvällspatrull finnas tillgänglig under hösten för att kunna övervaka personal som tar sig till och från arbetet.

– Det kan handla om att följa med till tunnelbanan eller hålla koll vid entrén, säger Jörgen Ohlsson, projektansvarig för den nya stationen, till Polistidningen.

Enligt Ohlsson råder inte längre någon oro bland personalen som ska arbeta på den nya stationen.

– Nu får jag inga signaler om att folk slutar för att vi flyttar hit. De som fått komma hit och se lokalerna är tvärtom väldigt positiva till att få jobba på en fin polisstation, säger Ohlsson till Polistidningen.

Läs även: Här är polisens nya lista över utsatta områden

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag