Rinkeby no-go-zon för väktare efter skjutning

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Torsdag 10 okt 2019 2019-10-10
E-post 569

STOCKHOLM Fackförbundet Transport har infört ett skyddsstopp för väktarbolagen i Rinkeby. Detta efter att en väktare sköts i båda benen på måndagskvällen, rapporterar Dagens Nyheter.

Den väktare som sköts gjorde sin runda i en hyresfastighet i Rinkeby när han och en kollega attackerades. DN rapporterar att han sköts i båda benen medan kollegan undkom utan fysiska skador. Ännu har ingen frihetsberövats för mordförsöket, enligt DN:s poliskällor.

Med anledning av den här händelsen valde fackförbundet Transport på tisdagen att införa ett skyddsstopp för de väktarbolag som är verksamma i Rinkeby. Arbetsgivarna måste göra ”objektsbaserade risk- och konsekvensanalyser” för de anställda innan de kan fortsätta jobba i stadsdelen.

På torsdagen uppger DN att facket redan har börjat lätta på skyddsstoppen, efter att polisen kallat väktarbolagen till ett möte.

– Polisens bedömning är att skjutningen är en enskild händelse som inte är representativ för det generella läget i området. Vi har också fått försäkringar om att polisen kommer att stötta väktarna i de fall det skulle behövas, säger Transports kommunikationschef Maria Arkeby till DN.

Rinkeby är ett så kallat ”särskilt utsatt område”, enligt polisens senaste lägesbild.

Innan skyddsstoppen kan hävas och väktarna återuppta sitt arbete i Rinkeby måste arbetsgivarna göra riskbedömningar tillsammans med det regionala skyddsombudet och vidta åtgärder för att de anställda ska kunna jobba under trygga omständigheter.

Stöd Nyheter Idag

Bli prenumerant på Nyheter Idag så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag