Facebook anställer tusentals nya censorer i offensiv mot näthat

  • Torsdag 29 jun 2017 2017-06-29
E-post 187

USA I en offensiv mot näthat anställer nu Facebook ytterligare 3000 censorer som tillsammans med de 4500 redan anställda ska avgöra vad som ska raderas och inte från den sociala plattformen. Det meddelar Facebook själva i ett blogginlägg.

Facebook tar nu i med hårdhandskarna för att rensa ut vad man kallar för ”hat” på sin sociala plattform. Ytterligare tusentals censorer ska anställas med uppgift att radera kränkande poster. Det meddelar företagets vice vd för offentlig politik i Europa, Mellanöstern och Afrika, Richard Allan i en bloggpost.

”Vår nuvarande definition av hat är något som direkt attackerar människor baserat på vad som är känt som deras skyddade egenskaper”, skriver Allan. Som exempel nämns ras, etnicitet, nationellt ursprung, religiös tillhörighet, sexuell läggning, kön, könsidentitet, allvarliga funktionshinder eller sjukdom.

Allan medger att gränsdragningen ibland kan vara svår. ”Det finns inget universellt accepterat svar för när något passerar gränsen. Även om ett antal länder har lagar gällande hatbrott, varierar deras definition väsentligt av vad som ses som kriminellt”, skriver han.

Det Kalifornienbaserade företaget förlitar sig idag mest på de två miljarder Facebookanvändarna rapporterar poster som de ser som hatiska. Facebooks anställda censorer går därefter igenom materialet och beslutar om det ska raderas.

Facebook söker nu ytterligare 3000 personer till sitt ”community operations team” för att hjälpa till i arbetet med att gå igenom poster som kan ses strida mot företagets policys. Enligt Richard Allan har Facebook för närvarande 4500 anställda med uppgift att gå igenom rapporterade poster.

I blogginlägget säger Allan vidare att Facebook är medvetna om att det kan kännas som censur när de raderar inlägg som anses kränkande för andra och att företaget därför arbetar med att förbättra sina filtreringsprocesser och att man avser behålla transparensen kring sina standarder. Han tillägger att Facebook  för närvarande ”experimenterar” med tekniker som så småningom kan hjälpa till att automatiskt filtrera kränkande språk.

Tidigare denna månad informerade Facebook om sina ansträngningar att bekämpa terrorism online genom en kombination av artificiell intelligens och utbildade experter. Företaget sa att de har mer än 150 anställda dedikerade till enbart terrorism. Det meddelar nyhetsbyrån AP.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag