Facebook översätter ”sverigedemokrat” till ”nazi”

Bild: Faksimil
Bild: Faksimil
  • Måndag 30 okt 2017 2017-10-30
E-post 748

SVERIGE Facebooks översättningsverktyg översätter ordet ”sverigedemokrat” till ”nazi” på engelska. Det uppmärksammade sajten Samhällsnytt förra veckan.

Som exempel översätts uttryck som ”stolt sverigedemokrat”, något som partimedlemmar ofta tycks skriva i sociala medier, till ”proud nazi”. Andra ord som har med Sverige­demokraterna att göra, som partinamnet, partiförkortningen SD och varianter som ”sverigedemokrater”, översätts inte alls.

I oktober 2011 lanserade Facebook möjligheten att översätta inlägg till olika språk i samarbete med Microsoft Bing. Bing översätter ordet sverigedemokrat som ”Sweden Democrat”.

Men förra våren bröt Facebook samarbetet med Microsoft för att istället förlita sig på en egenutvecklad översättningstjänst. Enligt en artikel i Techcrunch bygger Facebooks tjänst på artificiell intelligens och maskininlärning för att försöka förstå och översätta den skrivna texten.

Målet ska ha varit att ta fram en översättning som är bättre än den Bing erbjuder. Användarna kan dessutom betygsätta översättningen och föreslå en annan, bättre, översättning. På så sätt kan användarna påverka hur Facebook översätter olika ord och uttryck.

Nicole Ekstam, redaktör för sajten Politikfakta, säger till Samhällsnytt att hon tror att det är vänsteraktivister som ligger bakom att Facebook översätter sverigedemokrat med ordet nazi.

Att Facebook ibland översätter felaktigt, möjligen på grund av att tillräckligt många föreslagit felaktiga översättningar, skapar ibland allvarliga bekymmer. Tidigare i månaden greps en palestinsk man i Israel misstänkt för att uppmana till terrordåd, rapporterade BBC förra helgen.

Palestiniern hade laddat upp en bild på sig själv poserandes bredvid en bulldozer och med orden ”God morgon” skrivet på arabiska.

Men Facebook översatte felaktigt ”God morgon” till ”attackera dem” på hebreiska och ”skada dem” på engelska. Polisen förlitade sig på översättningen, ryckte ut och grep mannen innan någon arabiskspråkig polis läst inlägget. Mannen misstänktes för uppvigling, men släpptes så snart det pinsamma misstaget uppdagades.

Nyheter Idag söker Facebook för en kommentar.

Tycker du att "nazi" är en korrekt översättning av ordet "sverigedemokrat"?
1697 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag