STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att det finns inget stöd för påståendet, som återgetts i flera medier, att Peter Springare är misstänkt för hets mot folkgrupp. Han har inte delgivits misstanke om brott och åklagare Maria Sterup bekräftar bilden om att det inte finns någon brottsmisstanke. – Han är inte inlagd som misstänkt här i ärendet, säger hon till Nyheter Idag.
Flera medier har rapporterat de senaste dagarna att Örebropolisens utredare Peter Springare är misstänkt för hets mot folkgrupp, ett brott som kan ge fängelse i upp till två år. ”Polismannen misstänkt för hets mot folkgrupp”, står att läsa i en rubrik i nyhetstjänsten Omni tillsammans med en bild på Springare. Han namnges även i nyhetsreferatet.
Även nyhetsbyrån TT rapporterar samma uppgifter, dock utan att namnge Springare. Även tidningen Aftonbladet rapporterar att Springare är misstänkt för brottet hets mot folkgrupp.
Bakgrunden är en omtalad Facebookuppdatering där Springare berättar om sin vardag som brottsutredare och att nästan samtliga brottsmisstänkta har invandrarbakgrund. När lokaltidningen Nerikes Allehanda rapporterar om en anmälan till åklagare mot Springare med anledning av Facebookuppdateringen berättar de i rubriken att ”Peter Springare utreds för hets mot folkgrupp”.
Påståendet bygger på en intervju med polisområdeskommunikatören Anders Sjöberg. Han säger till Nerikes Allehanda att ”det är den brottsrubricering som polisledningen satt på anmälan”. I artikeln, som är publicerad bakom betalvägg, intervjuas även åklagare Maria Sterup. Hon är mycket förtegen, men poängterar att hon utreder ärendet för att se ”om det kan vara något brott över huvud taget”.
Har aldrig funnits formell misstanke mot Springare
När Nyheter Idag kontaktar åklagare Maria Sterup bekräftar hon att en förundersökning är inledd. Men det betyder inte att Springare formellt är misstänkt för brott, utan istället en åtgärd för att undersöka om något brott över huvud taget har begåtts. Det förklarar Sterup för Nyheter Idag.
– För att kunna vidta vissa åtgärder inleder jag en förundersökning. Där är vi nu. Då tar jag som åklagare inte ställning till om det är ett brott, eller om någon är skyldig, utan jag undersöker vad som hänt och om detta kan vara ett brottsligt förfarande.
Hon berättar även att Springare ej heller är ”inlagd som misstänkt” i ärendet.
– Han är inte inlagd som misstänkt här i ärendet, nej. Men det är en administrativ fråga, säger Sterup.
När Nyheter Idag kontaktar Springare ger han samma bild över SMS, han har inte blivit delgiven misstanke om brott. ”Inte hört ett ord. Än mindre blivit delgiven något brott”, skriver han på onsdagskvällen till Nyheter Idag.
PLUS: Se Peter Springare tala ut om stödet, kritiken och framtiden – Allt framför kameran
Mårten Schultz: ”Som en seriös publicist kan man vara försiktig med uttrycket misstänkt”
Nyheter Idag har även talat med Mårten Schultz, professor i civilrätt, och han känner till medierapporteringen om Peter Springare. Han är tveksam till att medier påstår att Springare är misstänkt för brottet hets mot folkgrupp, inte minst då han menar det är uppenbart att den omtalade Facebookstatusen inte kan utgöra något brott.
– Det är uppenbart att det inte är hets mot folkgrupp. Så länge han inte sagt något annat än det här att han beskrev sin dag eller vad det var med våldtäkter, Muhammed, vissa namn och sådär. Det kan inte utgöra hets mot folkgrupp.
– Då kanske jag kan tycka att som en seriös publicist kan man vara lite försiktig med att använda uttrycket misstänkt för hets mot folkgrupp eftersom det borde vara ganska uppenbart att brottet inte har inträffat.
Även när Nyheter Idag talar med yrkesverksamma personer i mediebranschen får vi en liknande bild. Praxisen är att en person normalt ska vara delgiven misstanke om brott, innan man rapporterar att en person formellt är misstänkt.