Federley hoppar av kyrkovalet – skyller på ”drev”

Fredrick Federley Foto: Europaparlamentet
  • Fredag 9 apr 2021 2021-04-09
E-post 1203

GAGNEF Federley kommer inte längre ställa upp i kyrkovalet i höst, meddelar den tidigare C-politikern. Federley lämnade sina politiska uppdrag i Centerpartiet i december efter att sajten Stoppa Pressarna avslöjat att han var sambo med en dömd pedofil som våldtagit små flickor och livesänt övergreppen på Skype.

Fredrick Federley hoppar av den planerade kandidaturen till kyrkovalet i Gagnefs kommun, rapporterar flera medier.

”Jag drar tillbaka min kandidatur till Kyrkofullmäktige i Gagnefs pastorat. Det drev som nu drabbar pastorat och tilltänkta fullmäktigekollegor är orimligt,” skriver Federley på Facebook.

Läs även: Federleys återkomst – ställer upp i kyrkovalet

Det var på onsdagen som P4 Dalarna rapporterade att Federley skulle kandidera i kyrkovalet i hemkommunen Gagnef.

– Det är väl två huvudsakliga anledningar. Ett: jag har tid. Två: Jag vill ge tillbaka av det engagemang jag har känt från kyrkan när jag har mått väldigt dåligt, sade Federley till P4 Dalarna.

Federleys kandidatur fick emellertid mycket hård kritik på sociala medier. Bland annat avslöjades att Federley flera år tidigare skrivit ett antal inlägg på Twitter som hånade religion och kristendom.

I en krönika i Svenska Dagbladet skriver Josefin de Gregorio att Federley inte var ”redo att besluta om kyrkan”.

”Varför känner Fredrick Federley att han måste delta i kyrkans liv genom att fatta beslut”, frågar sig de Gregorio i krönikan, som avslutas med att hon konstaterar att ”det är fantastiskt att Fredrick Federley fått hjälp i sin församling, men det betyder faktiskt inte att han måste bli kyrkopolitiker”.

Federley lämnade sina politiska uppdrag i Centerpartiet i december efter att sajten Stoppa Pressarna avslöjat att han var sambo med en dömd pedofil som våldtagit små flickor och livesänt övergreppen på Skype.

Läs även: Efter pedofilskandalen – nu slår C-profilen Federley tillbaka: ”Låtit mig hunsas runt allt för länge”

Läs även: Federley: Fick veta om sambons sexbrott via ”nätpublikation”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag