Federleys återkomst – ställer upp i kyrkovalet

Fredrick Federley Foto: EU-parlamentet
  • Onsdag 7 apr 2021 2021-04-07
E-post 2557

GAGNEF Till hösten får de invånare i Gagnefs kommun som har rösträtt i kyrkovalet chansen att säga sitt vid valurnorna om Centerpartiets tidigare vice ordförande Fredrick Federley, som ställer upp som kandidat för en borgerlig samlingslista. Men Federley förnekar att det är fråga om en partipolitisk comeback. – Det här är ett sätt för mig att betala tillbaka för att kyrkan har varit viktig för mig och för många av mina vänner när man har behövt det som mest, säger Federley till P4 Dalarna.

Centerpartiets tidigare vice ordförande Fredrick Federley ger inte upp. Efter att Federley fick hård kritik för sitt framträdande i Carin Bergfeldts talkshow i SVT, där det senare framkommit att han ljög om att han inte läst sin partners dom för våldtäkter av barn, såg det dystert ut för C-veteranen.

Läs även: Federley: Fick veta om sambons sexbrott via ”nätpublikation”

Men nu satsar Federley på en mer förlåtande miljö för sin återkomst till politiken. På onsdagen rapporterar P4 Dalarna att Federley tänker kandidera i kyrkovalet i hemkommunen Gagnef.

– Det är väl två huvudsakliga anledningar. Ett: jag har tid. Två: Jag vill ge tillbaka av det engagemang jag har känt från kyrkan när jag har mått väldigt dåligt, säger Federley till P4 Dalarna.

Federley sjukskrev sig och lämnade sedan sina politiska uppdrag efter att sajten Stoppa Pressarna avslöjat att han var sambo med en villkorligt frigiven 42-årig pedofil som dömts för 22 våldtäkter av barn.

Federley säger till P4 Dalarna att han inspirerats till att kandidera i kyrkovalet av de svåra frågor han fått brottas med sedan Stoppa Pressarnas avslöjande.

– Många av de här svåra frågorna som jag har brottats med, som bara är enkelt när någon annan har genomgått det, det är lätt att stå vid sidan om och säga att såhär borde du ha gjort, såhär borde du ha tänkt, eller det här är rätt eller fel, säger Federley och fortsätter:

– Försoning, förlåtelse och den här typen av saker som är jättestora frågor men som aldrig finns på någon politisk dagordning någonstans, och det är nog bara kyrkan som kan ta i dom etiska frågorna som jag tycker är oerhört viktiga.

Federley förnekar emellertid att hans kandidatur är en återkomst till partipolitiken.

– Det här är ju inte direkt partipolitiskt, vi har ju en borgerlig samlingslista i Gagnefs kommun, utan det här är ett sätt för mig att betala tillbaka för att kyrkan har varit viktig för mig och för många av mina vänner när man har behövt det som mest. Om jag längtar tillbaka till politiken så kan jag säga att svaret är nej.

Dagarna efter Federleys kritiserade tv-framträdande var det dock annat ljud i skällan från den tidigare EU-parlamentarikern. I ett inlägg i en lokal Facebookgrupp skrev Federley att han låtits sig ”hunsas runt allt för länge” och skulle ”vidta åtgärder”.

”Jag har låtit mig hunsas runt allt för länge. Låtit mig dömas och bedömas av andra. Nu kommer det att bli stopp för det. Jag är stark nog att stå upp för mig själv nu och jag kommer att vidta åtgärder”, skrev Federley bland annat i inlägget.

 Läs även: Efter pedofilskandalen – nu slår C-profilen Federley tillbaka: ”Låtit mig hunsas runt allt för länge”

Läs även: Efter pedofilskandalen lämnar Federley politiken – rasar mot ”rykten och halvsanningar”

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag