Federley: Fick veta om sambons sexbrott via ”nätpublikation”

Fredrick Federley Foto: SVT
  • Fredag 19 mar 2021 2021-03-19
E-post 1057

STOCKHOLM Kriminalvården hade ett möte med Centerprofilen Fredrick Federley i september 2020 och informerade om hans dömde sambos brottslighet. Nu påstår Federley – som gästar Carina Bergfeldt i SVT – att han inte visste att hans sambo dömts för våldtäkter av ett stort antal barn förrän han läste om det i en ”nätpublikation”.

Den 24 november slog nyheten ner som bomb. Nätpublikationen Stoppa Pressarna avslöjade att Centerpartiets vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley var sambo med en 42-årig pedofil som dömts för 22 våldtäkter av barn och var frigiven villkorligt.

Efter avslöjandet lämnade Federley sina politiska uppdrag och sjukskrev sig. Federley har inte närmare gått in på sin och mannens relation.På fredagskvällen gästar Federley Carina Bergfeldts talkshow i SVT. Inför Bergfeldt börjar Federley att berätta om sin relation med den dömde pedofilen.

– Där var han väldigt viktig för mig, det ska jag inte stryka under stolen med. Och vi gjorde grejer. Praktiska grejer på gården. Satte stängsel och så vidare.

Var du kär?

– Väldigt nära. Kanske till och med ja.

Hur får du sedan reda på att han är dömd för ett stort antal våldtäkter mot barn?

– Det läser jag i en… nätpublikation, säger Federley.

Enligt Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson informerade Federley däremot partiet på måndag eftermiddag den 23 november, dagen innan Stoppa Pressarnas avslöjande. Vidare hade Kriminalvården redan i september ett möte med Federley om hans dömde sambos brott, något som Expressen var först att rapportera om.

Aftonbladet avslöjade att sambon efter mötet med Kriminalvården stannade på gården och även var bakom kameran på Federleys internetprogram ”Fredag med Federley”.

Stoppa Pressarna har rapporterat om att Federley till vänner och bekanta och grannar varit helt öppen om sin sambos brottslighet innan det avslöjades.

Carina Bergfeldt frågar Fredrick Federley hur hans sinnestämning är.

– Det är… jättesvårt. Jag har fortfarande inte läst domen. Det är… Det går inte. Jag brottas fortfarande med att försöka förstå..,säger Federley.

Har du försökt att läsa domen?

– Nej, nej. Jag har inte ens fått den. Ingen har skickat den till mig. Det är ingen som ringer och berättar ”Det här innehåller domen, nu får du sansa dig Fredrik”, eller nåt sånt där. Utan den skickas runt på andra sätt och delas och så där.

Det är ju bara att begära ut den, men du vill inte?

– Ja. Det är bara att begära ut den. Men det har jag inte gjort, erkänner Federley.

Carina Bergfeldts talkshow sänds i SVT 1 ikväll klockan 21.00. Avsnittet finns på SVT Play klockan 17.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag