Filipstad i kris: ”Vi håller på och byter befolkning”
FILIPSTAD Kommunanställda i Filipstad larmar om en desperat situation. Enligt SVT:s Uppdrag Granskning beror problemen på att kommunen håller på att byta befolkning. Medan inrikesfödda i arbetsför ålder lämnar kommunen är arbetslösheten skyhög bland de utrikesfödda som flyttat in.
Under migrationskrisen 2015 var Filipstad en av de svenska kommuner som tog emot flest migranter i förhållande till sin folkmängd. Idag är kommunen i kris.
SVT:s Uppdrag Granskning har gått igenom statistik som visar att inrikesfödda i arbetsför ålder lämnar kommunen medan utrikesfödda med hög arbetslöshet blir kvar.
“I Filipstad bor cirka 750 vuxna individer med ursprung i Syrien, Somalia, Eritrea, Afghanistan och Irak. […] I denna grupp är arbetslösheten och bidragsberoendet mycket högt, samtidigt som utbildningsnivåerna är mycket låga. Denna grupp riskerar att hamna i ett evigt utanförskap som redan nu belastar den kommunala ekonomin tungt” skriver kommunchefen Claes Hultgren i kommunens senaste ekonomirapport.
Claes Hultgren säger till SVT att många av de migranter Filipstad tagit emot ”har inte förutsättningar egentligen för att komma ut på arbetsmarknaden”.
– Man är för gammal kanske och är analfabet, eller har väldigt låg utbildningsnivå. Vi måste då acceptera att det blir en del människor som kommer att ha behov av samhällets stöd för sin försörjning, säger Hultgren till SVT.
Läs även: Nödrop från Filipstad: behöver 50 miljoner om året för att försörja migranter
Redan år 2012 vänder Filipstads negativa befolkningstrend, och kommunens befolkning började öka. Men när Uppdrag Granskning går igenom statistiken visar det sig att det bara är den utrikesfödda befolkningen som ökar, samtidigt som utflyttningen av inrikesfödda fortsatt.
Mellan 2012 och 2018 har gruppen inrikesfödda i Filipstad minskat med 640 personer, samtidigt som gruppen utrikesfödda ökat med 963.
– Vi håller på och byter befolkning. Det kan man tycka vad man vill om, det beror på hur man är lagd. Men det är bara konstaterande av fakta att det faktiskt är det vi håller på att göra och då måste vi förhålla oss till det, säger Jim Frölander, integrationsansvarig i Filipstad, till SVT.
Socialdemokratiske kommunalrådet Per Gruvberger (S), som har styrt i 16 år i Filipstad, kräver att staten tar ansvar för den uppkomna situationen.
– Det behövs resurser och en nationell utjämning för att klara det här uppdraget som uppstod på grund av hur vi organiserade vårt asylmottagande under en viss tidsperiod, säger Gruvberger till SVT.
Uppdrag gransknings reportage ”Larmet från Filipstad” sänds onsdag 28 augusti 20.00 i SVT1.
Hej.
Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.
Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.
Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.
För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.