Filipstads svarta siffror för våldsbrott

Foto: SVT/Newsworthy
  • Torsdag 29 aug 2019 2019-08-29
E-post 3466

FILIPSTAD Uppdrag Gransknings program avslöjade hur Filipstads kommun har stora problem med lågutbildade nyanlända migranter, i vissa fall analfabeter. Nu kommer ytterligare skrämmande siffror som ytterligare kompletterar bilden av en kommun i kris. Det är brottsstatistik som visar att det 2018 anmäldes 94 procent fler våldsbrott i Filipstads kommun än i Värmlands län som helhet, enligt statistik från Brå som erikaohlsson.se och Newsworthy sammanställt.

År 2018 anmäldes 139 våldsbrott i Filipstad. En ökning med 10 från året innan.

När Brottsförebyggande rådet, Brå, gör jämförelser, räknar man på antal brott per 100 000 invånare. Då blir antalet anmälda våldsbrott i Filipstad under 2o18 1289 våldsbrott per 100 000 invånare. Det är 94 procent mer än i hela Värmlands län sammantaget. Så har det inte alltid varit. Går man tillbaka till 2007 anmäldes ungefär lika många våldsbrott per 100 000 invånare i Filipstad som i hela Värmlands län.

Till våldsbrott räknas enligt Brå de brott som faller under kapitel 3 i brottsbalken. Framför allt handlar det om misshandel. Tidigare år har Brå själva presenterat en bredare definition av våldsbrott, som även har innehållit exempelvis rån och våldtäkter, men dessa ingår inte här.

Bilden nedan visar utvecklingen av anmälda våldsbrott över tid från 1996 till 2018 och är hämtad från erikaohlsson.se

Grafik: Newsworthy

Antalet anmälda våldsbrott i Filipstad (1 289 per 100 000 invånare) sticker ut även jämfört med riket (881 anmälda våldsbrott per 100 000 invånare). Det är 46 procent mer anmälningar i Filipstad. Tittar man på grafik med olika tidslinjer som Newsworthy sammanställt ser man att antalet anmälda våldsbrott ökar över tid i Filipstad. I riket som helhet är utvecklingen inte lika tydlig.

”På ett års sikt minskar anmälningarna, på fem års sikt står de stilla, medan vi på femton år ser en ökning”, skriver Newsworthy.

Vad som framkommer är att det inte alltid varit mer våldsbrottsanmälningar i Filipstad. För 15 år sedan anmäldes det färre våldsbrott per 100 000 invånare i Filipstad (574) än i hela riket (768).

 

ANMÄLDA VÅLDSBROTT PER 100 000 INVÅNARE I FILIPSTADS KOMMUN
Diagram över utvecklingen av anmälda brott, över ett års tid
Diagram över utvecklingen av anmälda brott, över ett års tid
Diagram över utvecklingen av anmälda brott, över fem års tid
Diagram över utvecklingen av anmälda brott, över fem års tid
Diagram över utvecklingen av anmälda brott, över 15 års tid
ANMÄLDA VÅLDSBROTT PER 100 000 INVÅNARE I RIKET2
Diagram över utvecklingen av anmälda brott, över 15 års tid
Hela sammanställningen kan läsas hos Newsworthy.se

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag