Finn Bengtsson (M) röstade för SD:s misstroende mot Löfven – ”Jag tycker att man fegade ur något enormt”
SVERIGE Den moderate riksdagspolitikern Finn Bengtsson gick emot såväl det egna partiet som resten av Alliansen när han idag röstade för Sverigedemokraternas misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven. – Jag tycker att man fegade ur något enormt, säger han till Nyheter Idag.
Finn Bengtsson var den ende riksdagsledamoten, förutom SD:s ledamöter, som idag tryckte på ja-knappen för att fälla regeringen Löfven. Trots det anser han inte att han sviker partilinjen.
– Det var de som gick emot mig tycker jag, säger han till Nyheter Idag och skrattar.
– Om man tillhör ett oppositionsparti som Moderaterna så är det uppenbart idag för de flesta av oss att vi bedömer att statsministern bär det yttersta ansvaret för den säkerhetspolitiska skandalen. När det då dyker upp en sakfråga med ett misstroendevotum mot honom så borde man då stödja detta, det är ganska självklart.
Bengtsson är däremot inte lika säker på att försvarsminister Peter Hultqvist (S) borde avgå. Han hänvisar till en debattartikel skriven av den säkerhetspolitiska debattören Johan Wiktorin som menar att en sådan process kan tolkas som ett angrepp på Sveriges försvarsvilja.
– Att plocka ut enskilda fackministrar och jaga dem… Visst, de två som redan har avgått hade ju ett ansvar som också utkrävdes då de var ansvariga för de myndigheter som rapporterat in problemet med Transportstyrelseskandalen, men Peter Hultqvist hade inte formellt något sådant ansvar, säger han.
I slutet av förra månaden fick Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson avgå sedan det framkommit att hon känt till IT-skandalen en längre tid än hon till en början medgett.
SE ÄVEN: Jimmie Åkesson: ”Dags att Stefan Löfven avgår”
Finn Bengtsson konstaterar att det bara finns två alternativ. Antingen har Löfven inte en fungerande organisation så att han snabbt får kännedom om allvarliga händelser av det slag IT-skandalen är.
– Eller så står han och blåljuger svenska folket upp i ansiktet och hon fick ta på sig skulden och gå på dagen, säger Bengtsson.
– Vilket av de två beteendena som helst är orsak till att ifrågasätta hans regeringsduglighet när han äventyrat Sveriges säkerhet i ett väldigt allvarligt säkerhetspolitiskt läge.
Helst hade Bengtsson sett att det var Moderaterna eller Alliansen själva som ställde misstroendeförklaringen. Men när den nu kommer från SD istället tycker han att man som oppositionsparti borde ställa sig bakom den ändå.
– Nu finns det ingen majoritet för det i riksdagsgruppen, och jag tycker att man fegade ur något enormt, menar han.
Innan den moderate riksdagspolitikern bestämde sig för att rösta för SD:s misstroendeförklaring ringde han hem till Östergötland, den valkrets han representerar, för att höra sig för hur de tycker. De flesta han pratade med tyckte att det var rätt gjort att försöka fälla den rödgröna regeringen.
– Att riksdagsgruppen har en annan åsikt har jag respekt för, men de har inte valt mig, det är inte min väljarbas, det är inte dem jag ska svara till, säger han.
Kvinnlig statsminister
Om Alliansen hade fällt regeringen så tror Bengtsson att Sverige hade fått sin första kvinnliga statsminister. Och den nya regeringschefen hade varit socialdemokrat.
– Om det blivit framgångsrikt så hade det varit väldigt bra för Sverige. Då hade vi äntligen en gång för alla övergett Decemberöverenskommelsen som fortfarande hänger kvar, säger han och fortsätter:
– Då hade sannolikt talmannen frågat Magdalena Andersson om hon velat bilda ny regering. Den regeringen hade blivit ännu svagare, men en renodlad socialdemokratisk regering. Jag tror inte hon hade velat ha med Miljöpartiet och jag tror inte de vill vara med i en regering med Socialdemokraterna med tanke på all stryk de fått ta.
Bengtsson tror att en sådan S-regering hade satt sig ned och budgetförhandlat med Moderaterna. På så sätt hade Vänsterpartiets inflytande över statsbudgeten brutits.
– Du hör nästan varje dag hur Jonas Sjöstedt trumfar igenom den ena utgiften efter den andra. Det är spenderbyxorna på i en högkonjunktur, helt fel ekonomisk politik att driva. Detta tvingar han S-regeringen till med vårt goda minne, säger Finn Bengtsson.
– Borgerligt sinnade väljare som sannolikt vill lägga en röst på oss frustreras ju över att vi låter detta ske.