Folkhälsomyndigheten anmäls för brott mot smittskyddslagen

Taha Alexandersson och Tomas Lindén Socialstyrelsen, Anders Tegnell och Anders Wallensten Folkhälsomyndigheten Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 jun 2020 2020-06-02
E-post 2091

När Folkhälsomyndigheten ändrade strategi i mars och slutade rekommendera att testa alla misstänkta fall av covid-19 bröt man mot smittskyddslagens krav på att identifiera och spåra smittspridare. Det menar läkaren Staffan Björck som anmält generaldirektör Johan Carlson och statsepidemiolog Anders Tegnell till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Den första anmälan till IVO gjorde Staffan Björck – som själv är utbildad läkare och docent – den 1 april.

– Jag minns att jag reagerade på att man på ett så tidigt stadium bestämde sig för att sluta testa. Det kan aldrig vara rätt, det bryter mot smittskyddslagen tänkte jag direkt. Samtidigt ifrågasätter man ju om man kan vara fel ute, ”är jag rättshaverist” och så vidare. Men den första april skickade jag till slut in en anmälan, säger Björck till Nyheter Idag.

Det var i mitten av mars som statsepidemiolog Anders Tegnell meddelade att man lade om strategin och att bara personer som var på sjukhus och som var i riskgrupper skulle bli testade.

– Nu är det inte längre viktigt att veta exakt hur många som är smittade i Sverige, sade Tegnell till Aftonbladet.

I anmälan från den första april skriver Staffan Björck:

”Får Folkhälsomyndigheten rekommendera att vården skall strunta i smittskyddslagens krav på att skyndsamt identifiera och hantera smittspridare?
• Är det försvarligt att de har uppfattningen att deras rekommendationer står över lag?
• Får Folkhälsomyndigheten ge rekommendationer som går på tvärs med smittskyddslagen?”

Staffan Björck skriver också:

”Jag vill anmäla:
Den legitimerade läkaren Statsepidemiolog Anders Tegnell
Och/eller dennes chef, legitimerade läkaren generaldirektör Johan Carlson vid Folkhälsomyndigheten.
För att de i sitt handlande brutit mot Smittskyddslagen.
Jag önskar att handläggningen sker skyndsamt på grund av situationen.”

Smittskyddslagen, främst 3 kapitlet 1-4 paragrafen, innebär att:

• den som misstänker sig ha covid-19, är skyldig att utan dröjsmål söka läkare
• läkare skall skyndsamt undersöka och ta de prover som behövs.
• lagen innebär att vården har en plikt att göra smittspårning i varje misstänkt fall.

Den 8 maj fick Staffan Björck ett svar från IVO som i princip inte sa mer än att de tagit emot anmälan. När Nyheter Idag kontaktar IVO är ärendet avslutat.

Förra veckan följde Staffan Björck upp med ytterligare en anmälan.

”Jag skrev till er då jag vid den tidpunkten, med min bakgrund bedömde att den anmälda avvikelsen med stor sannolikhet skulle till att det kommer att gå mycket mycket illa med många döda.

Nu är vi där. 4 000 människor har avlidit sedan min skrivelse och vi har högst daglig dödlighet i världen. Det av mig påtalade felet är en väsentlig orsak till detta.

Med anledning av utvecklingen sedan min förra skrivelse så vädjar jag till er att inleda ett tillsynsärende mot Folkhälsomyndigheten.

Den kanske viktigaste åtgärden i WHOs rekommendationer till världens länder är att identifiera de som sprider smitta och isolera dem samt sätta kontakter i karantän.”

Staffan Björck säger till Nyheter Idag att han har förståelse för om kapaciteten inte räcker till och man inte hinner med att testa och smittspåra alla.

– Men det man sa, det Tegnell sa, är att det inte längre är viktigt att veta vilka som är smittade. Det kan inte överensstämma med smittskyddslagen.

Staffan Björck gör en liknelse.

– Ibland hinner inte polisen lagföra alla fortkörare. Det innebär inte att man tar bort hastighetsbegränsningen.

Att ignorera delar av smittskyddslagen är inte ett beslut som tjänstemän på Folkhälsomyndigheten ska ta, menar Staffan Björck.

– Det är en politisk fråga att säga att nej, vi ska inte tillämpa smittskyddslagen. Vem annars kan göra det, frågar han retoriskt.

Hittills (senaste siffran från Folkhälsomyndigheten, 1 juni) har Sverige registrerat 4 403 dödsfall i covid-19.

– Jag anade redan i mars att det skulle gå åt helvete. Sedan skriver jag en gång till när det har gått åt helvete. I dag har vi störst pågående smittspridning i Europa och högst dödlighet per dag i världen (vid intervjutillfället). Det är fruktansvärt.

Anmälan till IVO

En anmälan till IVO kan inte leda till något straffrättsligt ansvar.

I stället kan IVO besluta om tillsyn och ett uppföljande beslut om att brister eller felaktigheter i verksamheten ska åtgärdas.

Källa: IVO

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag