Folkomrösta om värdlandsavtalet — NATO skapar krig, lidande, död och miljontals flyktingar

Rune Lanestrand har tagit inititiativ till ett upprop för folkomröstning om Värdlandsavtalet. Foto: Privat
  • Torsdag 7 apr 2016 2016-04-07
E-post

DEBATT Utan någon egentlig debatt, mer eller mindre bakom ryggen på svenska folket, har riksdag och regering knutit vårt land allt närmare NATO och USA:s krigspolitik. Ja det har gått så långt att USA betraktar Sverige som en lika ”pålitlig partner” som medlemsländerna i NATO.

Nu har NATO-förespråkarna startat en våg av krigspropaganda som dagligen sköljs över oss från de stora medierna, radio och tv. Public service har helt spårat ur, är mest aggressiv och släpper ständigt fram den notoriske krigshetsaren Jan Björklund (lib) i rutan. Ryssland, som utgör ett mindre hot än hemvändande IS-krigare, utmålas som det stora hotet mot Sverige. Avsikten är att få igenom det så kallade värdlandsavtalet som ger NATO närmast obegränsat tillstånd för att agera på svensk mark. (Styrkeförhållande, försvarskostnader; USA 4.182 miljarder kronor, Ryssland 579 miljarder kronor.)

NATO ingen fredsorganisation

Propagandan går på sikt ut på att Sverige ska gå med som medlem i krigsorganisationen NATO som närmast framställs som en fredsorganisation. Ett svenskt medlemskap skulle i stället bara öka spänningen kring Östersjön. Vår militära alliansfrihet som infördes av den förste bernadotten på Sveriges tron, Karl IV Johan och som gett oss fred i drygt 200 år ska vi inte överge utan i stället förstärka. Och samtidigt fjärma oss från USA.

Frågan om NATO är inte en höger/vänsterfråga utan en fråga om Sverige ska spela en fredsmäklande roll för att undvika krig eller om vi ska delta i den tilltagande krigspropagandan som ökar risken för krig i vår del av världen.

Jag har på eget bevåg startat ett fredsupprop med krav på folkomröstning om Värdlandsavtalet och att Sverige ska återgå till sin framgångsrika alliansfria utrikespolitik som gav oss fred i 200 år. Sedan även det roderlösa miljöpartiet också stöder Värdlandsavtalet kommer det med säkerhet att tas av riksdagen den 25 maj. Då är enda sättet att dra sig ur,en folkomröstning, att folket får säga sitt. Kan britterna folkomrösta om att gå ur EU ska väl vi kunna folkomrösta om NATO och värdlandsavtalet.

General Wesley Clark talar klarspråk

Om det fortfarande finns ledande politiker som tror att ett nära samarbete med USA och NATO ger säkerhetspolitisk trygghet och en övertänkt fredsplan bör lyssna på amerikanske generalen Wesley Clark när han tar bladet från munnen och frankt berättar om USA:s hänsynslösa och misslyckade krigspolitik.

Aldrig tidigare har en så högt uppsatt militär och politiker slagit fast att det var oljan som USA ville komma över i Irak. Den rakryggade Clark är amerikansk pensionerad fyrstjärnig general och var NATO-chef och militär befälbefälhavare för USA:s Europeiska militärkommando 1997 till 2000. Clark har även kandiderat till presidentposten för demokraterna i primärvalen 2004.
Lyssna själv till Wesley Clarks sågning av USA:s katastrofala militära strategi i Mellanöstern.

Rune Lanestrand
Tidigare politisk redaktör för Älvsborgsposten
Under 20 år krigsplacerad i centrala Beredskapsnämnden för Psykologiskt försvar

Skriv under uppropet: Vi vill folkomrösta om NATO och Värdlandsavtalet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag