Föräldrar döms för att ha försökt gifta bort sin 13-åriga dotter

Foto: Patrik Svedberg
  • Onsdag 4 apr 2018 2018-04-04
E-post 429

KARLSTAD Två föräldrar döms till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång. Den tilltänkta maken frias dock då det inte kunde bevisas att han kände till flickans inställning till äktenskapet.

Familjen kom från Syrien till Sverige och kort därefter bestämdes det att den 13-åriga dottern skulle gifta sig med en 24-årig man enligt föräldrarnas önskemål. Ett slags äktenskapskontrakt skrevs under vid en fest utanför Mellerud.

– Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse. Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad, säger lagmannen Lars Holmgård i ett pressmeddelande.

Ovanligt fall

Flickan rymde dock hemifrån och larmade polisen på julafton 2015. Nuförtiden lever hon på skyddad ort utan kontakt med familjen, skriver Sveriges Radio.

På onsdagen dömdes föräldrarna till villkorlig dom för försök till äktenskapstvång i Värmlands tingsrätt. Enligt domen har föräldrarna utnyttjat flickans utsatta situation för att få henne att gå med på giftermålet. Fallet är ovanligt och för tingsrätten i Karlstad är det första gången man dömer i ett liknande mål.

Mannen som skulle gifta sig med flickan frikänns dock då det är oklart om han förstod att flickan inte ville gifta sig.

Läs även: Femtonåring giftes bort mot sin vilja för 3000 euro – helt lagligt i Sverige

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag