Före detta advokat utreds för mordplaner

Foto: Patrik Svedberg
  • Lördag 22 jan 2022 2022-01-22
E-post 96

STOCKHOLM En ex-advokat som tidigare tillhört advokatsamfundet misstänks för förberedelse till mord, uppger Dagens Nyheter. Juristen har tidigare varit delägare i en advokatbyrå och är enligt tidningen skäligen misstänkt för inblandning i mordplaner. Trots misstankarna får åklagarsidans rött ljus för begäran om en husrannsakan hos banken där ex-advokaten tros ha förvarat pengar kopplade till fallet.

Förundersökningen rör ett flertal misstänkta personer och leds av åklagare inom Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Enligt DN:s uppgifter innehåller bevisningen bland annat chattar från krypteringstjänsten Encrochat, som knäcktes med hjälp av fransk polis under våren 2020. I chattarna ska det ha framgått att en viss summa pengar kan ha en koppling till de misstänkta mordplanerna. Dessa pengar ska i sin tur ha passerat den före detta advokatens klientmedelskonto.

På grund av misstankarna vill polis och åklagare genomföra en husrannsakan mot banken där advokatbyråns pengar har förvaltats. En begäran om att utföra en sådan har också skickats till Stockholms tingsrätt av förundersökningsledare Ewamari Häggkvist.

Men tingsrätten avslår Häggkvists begäran. Anledningen är att skyddet för ex-advokatens tidigare klienter – som är stadgat enligt svensk lag – kan komma till skada vid en sådan utlämning.

”Tillståndet skulle således ge åklagaren stora mängder information vid sidan av den information som förundersökningen egentligen avser”, skriver chefrådsman Måns Wigén i sin motivering, enligt DN.

Läs även: Polisrapport: Advokater blir möjliggörare för kriminella

Läs även: SD: Befria Sverige från gangsteradvokaterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag