Polisrapport: Advokater blir möjliggörare för kriminella

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Söndag 24 okt 2021 2021-10-24
E-post

STOCKHOLM Advokater som missbrukar sin ställning och på olika sätt hjälper kriminella är ett större problem än polisen tidigare trott. Det skriver polisen i Stockholm i en rapport som TT rapporterar om.

Stockholmspolisen har kommit med en ny kartläggning av kriminella nätverk där man har identifierat 52 sådana i regionen. Det är två fler än i den tidigare kartläggningen från 2019.

I den senaste rapporten har man ett avsnitt om advokater. Där skriver man att ”information från både Encrochat och andra krypterade chattar pekar på att fenomenet med brottmålsadvokater som missbrukar det förtroende de ges av lagstiftningen är mer vida spritt än tidigare känt”.

– De här nätverken använder möjliggörare och specialister på flera olika sätt, i allt från hjälp med brottsupplägg och falska intyg till att förmedla information mellan häktade individer. Och bland de här specialisterna och möjliggörarna så finns det jurister, varav några är försvarsadvokater som på olika sätt hjälper kriminella, säger Anna Rise, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm, till TT.

– Det används i större utsträckning än vad vi var medvetna om, och det används i de flesta typer av nätverk, säger Anna Rise om specialisterna, som kan ha olika kompetenser.

– Vi ser exempelvis revisorer som godkänner falska bokföringar, banktjänstemän som beviljar lån utan täckning. Politiker som driver igenom beställda beslut. Läkare som skriver falska intyg och myndighetspersoner som fattar beslut på felaktiga grunder.

Om underrättelseenheten misstänker att brott har begåtts lämnas den informationen över till utredningsverksamheten. Hur ofta det händer vill Anna Rise dock inte svara på.

Läs även: Flera dömda i lönegarantihärva – advokat möjliggjorde upprepade bedrägerier

Läs även: Stympade barnpenis på skönhetsklinik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag