Förintelseforskare: Bemöt judehatet – även om du kallas islamofob

Deborah Lipstadt, här under en föreläsning för TED. Foto: Faksimil Youtube
  • Tisdag 29 jan 2019 2019-01-29
E-post

SVERIGE Den amerikanska professorn Deborah Lipstadt pratade inför Förintelsens minnesdag om den svåra situationen för judar i Sverige. Detta problem måste adresseras – trots risken att kallas islamofob, menar hon.

Det är Världen idag som rapporterar om professor Deborah Lipstadts föreläsning på Uppsala universitet i förra veckan med anledning av Förintelsens minnesdag. Lipstadt är verksam vid Emory University i Georgia i USA, och forskar om nazisternas folkmord.

För Världen idag kommenterade professorn situationen för judar i Sverige, som hon beskriver som ”svår”. Enligt henne är det inte bara bland jihadister som judehatet frodas. Även bland icke-våldsamma muslimer finns problem.

– Visst finns det våldsamma jihadister, men också många muslimer som aldrig skulle begå något våldsbrott, men som ändå är övertygade om att judar är något ondskefullt. De våldsamma hittar vi och sätter i fängelse, men vi måste också adressera dessa andra, säger hon.

Lipstadt tycker att svenskarna ska sätta press på myndigheterna och kräva att de inte ignorerar antisemitismen. Hon förstår dock att det finns en rädsla för att bli kallad islamofob – en sorts kritik som hon själv har fått del av.

– Men vi måste påkalla det, närhelst vi ser det, säger hon och påpekar att antisemitismen börjar med judarna men kan sedan övergå till hat mot andra folkgrupper.

Läs även: Ann Heberlein: Den svenska antisemitismen – en skamfläck

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag