Försvarshögskolans experter rekommenderar: ”Gå inte med i Nato”
STOCKHOLM Två mycket tungt meriterade debattörer från Försvarshögskolan skriver på tisdagsmorgonen i en debattartikel publicerad hos Dagens Nyheter att Sverige bör inte gå med i Nato. De skriver bland annat att ”ett medlemskap i Nato mycket väl kan bidra till att skapa förutsättningar för exakt de situationer som man vill undvika”.
Den säkerhetspolitiska frågan om ett Svenskt Nato-medlemsskap har inte varit mer aktuell än nu. Flera politiker har den senaste tiden argumenterat för att Sverige bör närma sig alliansen och nästa år väntas det såkallade värdlandsavtalet att bli föremål för omröstning i riksdagen.
Men det finns även kritiker till ett Nato-medlemskap. Traditionellt har alltid vänsterpartier varit kyligt inställda till den USA-ledda alliansen, men även Sverigedemokraterna har argumenterat för att Sverige fortsatt ska vara alliansfritt. Istället vill de kraftigt utöka den egna försvarsmakten.
Experterna rekommenderar att Sverige inte går med i Nato
I en debattartikel som publiceras på tisdagsmorgonen i Dagens Nyheter argumenterar två mycket tungt meriterade experter för att Sverige ska hålla sig utanför Nato-alliansen. Det är Linus Hagström, professor i statsvetenskap med inriktning mot säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, samt Tom Lundborg, lektor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan och forskare vid Utrikespolitiska institutet som signerat debattartikeln.
Debattörerna poängterar att Nato flyttat fram positionerna gentemot Ryssland under en längre tid och de gör en jämförelse med om exempelvis Kina skulle etablera militär verksamhet nära USAs gränser i länder som Mexico eller Kanada. I det perspektivet skulle ett Svenskt medlemsskap ytterligare markera en offensiv mot rysk intressesfär, vilket i sin tur kan ge motreaktioner från ryskt håll.
”Framförallt vill vi peka på att ett medlemskap i Nato mycket väl kan bidra till att skapa förutsättningar för exakt de situationer som man vill undvika genom medlemskapet”, skriver de i debattartikeln hos Dagens Nyheter.