Försvarsmaktens vädjan till politikerna: ”Behövs 6,5 miljarder” – Idag fick de 500 miljoner

Foto: Flickr
  • Måndag 13 mar 2017 2017-03-13
E-post 272

STOCKHOLM Trots överbefälhavarens vädjan till den svenska politikerkåren om att rädda det svenska försvaret genom att skjuta till 6,5 miljarder kronor valde politikerna att enbart ge 500 miljoner. Samtidigt tjänar privata bolag inom välfärden skattemiljarder i klass med den summa som överbefälhavaren efterfrågar för att kunna garantera rikets säkerhet.

Sveriges överbefälhavare Micael Bydén vädjade till politikerna så sent som för två veckor sedan att försvaret behöver 6,5 miljarder kronor extra i anslag för 2018. Under måndagen kom politikernas beslut: 500 miljoner kronor extra för 2017, men inga ytterligare besked om hur mycket som kommer skjutas till under resterande period fram till 2020.

Efter två månaders förhandlingar mellan partierna är nu S, MP, M, C och KD överens. Försvaret ska få 500 miljoner kronor extra i anslag, det fattas med andra ord 6 miljarder i ökade anslag till försvaret innan överbefälhavarens krav är tillgodosett.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om hur byggandet av en svensk ubåtshamn på Gotland uppgick till en summa motsvarande det anslag, på 500 miljoner kronor, som partiöverenskommelsen idag meddelade att man kommer ge försvaret. Ubåtshamnen såldes sedan under regeringen Persson år 2004 till ett privat företag till ett pris av 18 miljoner kronor, med andra ord en stor förlustaffär för svenska staten och dess skattebetalare.

Samma ubåtshamn riskerar idag att hamna i händerna på den ryska oligarken Vladimir Antonov som lagt ett bud på 82 miljoner kronor. Det enda som kan stoppa utländska affärsmän från att köpa svenska militäranläggningar är om svenska staten lägger ett högre bud på marknaden, något försvarsmakten gett fortifikationsverket i uppdrag att göra.

Svenska försvarsmakten har under lång tid försökt vädja till Sveriges politikerkår om ökade anslag men har mötts av kalla handen.

De 500 miljoner som partierna, efter två månaders förhandlingar, kommit överens om att förse försvaret med är lägre än vad riksdagens 349 ledamöter lyfter ut i löner under 2 år eller vad Bert Karlssons flyktingföretag Jokarjo AB fakturerar Migrationsverket under 1,5 års tid sett till 2015 års omsättning.

Andra kostnader som kan ställas i relation till Sveriges, enligt överbefälhavaren, underfinansierade försvar och hans vädjan om 6,5 miljarder kronor extra är de skattemiljarder som varje år tillfaller privata bolag inom välfärden. Ett exempel på ett sådant bolag är Carema Care, kända för den hetdebatterade Caremaskandalen 2011-2012 som efter det bytte namn till Vardaga.

I november rapporterade tidningen Arbetet att Dagens Samhälles sammanställning av vinster inom välfärden för de privata bolagen uppgick till minst 6 miljarder kronor så sent som 2015. Det är en summa i storlek med vad överbefälhavaren vädjar om i ökade anslag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag