Carl Bildt i bolagsstyrelsen: Gotländsk ubåtshamn riskerar säljas till ryske oligarken Antonov

Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 24 feb 2017 2017-02-24
E-post 733

GOTLAND En gotländsk ubåtshamn av militärstrategisk betydelse är på väg att säljas av Skälsö AB till den ryske oligarken Vladimir Antonov. I moderbolaget Fastator sitter Carl Bildt i styrelsen, med option på att teckna 70 000 aktier. Försvaret tvingades sälja ut hamnen till vrakpris efter ett politiskt beslut från regeringen Persson år 2004.

UPPDATERING: Efter att den här artikeln publicerats har Kuylenstierna tillbakavisat uppgifter om att Fastator äger Skälsö, samt att Carl Bildt skulle ha någon roll i affären. Den artikeln kan du läsa här.

En militärstrategisk mardröm riskerar  att besannas inom kort. En ubåtshamn på Gotland av uppenbar betydelse för försvarsmakten såldes ut till vrakpris under regeringen Persson år 2004. Köpesumman landade på 18 miljoner kronor, en spottstyver i jämförelse med att anläggningen uppges ha kostat en halv miljard att bygga. Idag ägs ubåtshamnen av Skälsö AB, ett bolag som ingår i moderbolaget Fastator AB.

Tidningen Dagens Industri avslöjar sent på fredagen att den ryske oligarken Vladimir Antonov, enligt källor till tidningen, står bakom det hittills högsta budet om 82 miljoner kronor. Antonov är tidigare känd som den finansman som försökte ta över ägarskapet i biltillverkaren Saab.

Även en källa till Nyheter Idag har under veckan lämnat uppgifter om att Vladimir Antonov ska vara en av de egentliga budgivarna i affären om ubåtshamnen. Om inget dramatiskt inträffar kommer ubåtshamnen få en rysk ägare inom kort.

– Affären ska vara klar nästa vecka, då måste jag bestämma mig. Det här är färskvara, jag kan inte låta de andra intressenterna vänta, säger finansmannen Joachim Kuylenstierna som står bakom Skälsö AB.

Carl Bildt i styrelsen

Nu kan Nyheter Idag avslöja att affären har en ny politisk dimension. I slutet av 2012 köptes Skälsö AB av bolaget Fastator AB, till ett underliggande fastighetsvärde om 550 miljoner kronor, enligt tidningen Fastighetssverige. Skälsö var då en av huvudägarna i Fastator och Kuylenstierna gick in i styrelsen i Fastator i samband med den affären.

I dag är Kuylenstierna, den man som hanterar försäljningen där Antonov kan bli ny ägare av ubåtshamnen, tillförordnad VD. Hans styrelsekollega heter Carl Bildt, tidigare Sveriges utrikesminister i regeringen Reinfeldt men längre tillbaka i tiden har han även varit Sveriges statsminister. Bildt har en option på att teckna 70 000 aktier i Fastator.

Det som kan hindra att den ryske oligarken köper ubåtshamnen är att Fortifikationsverket lägger ett högre bud. Dagens Industri berättar att Försvarmakten också gett Fortifikationsverket i uppdrag att göra just detta.

– Jag vill inte gå in i detalj i dagsläget. Vi har ett behov av att ha tillgång till hamnen, så kan jag säga, säger Fortifikationsverkets presschef Philip Simon till Dagens Industri.

Styrelseordförande i Fastator AB är Björn Rosengren, förre detta socialdemokratisk näringsminister. Enligt Dagens Industri har Kuylenstierna tagit hjälp av Rosengren i samtalen med Fortifikationsverket, en myndighet som ytterst företräder försvarsminister Peter Hultqvist (S). Tidningen noterar att det således är två socialdemokrater på var sin sida bordet.

Däremot nämner inte Dagens Industri att Fastator är det moderbolag som äger Skälsö AB. Det betyder att Rosengren, som själv äger 36 000 aktier och har optionsrätt om ytterligare 140 000 aktier i Fastator, agerar i eget intresse. Även Carl Bildt kan tjäna pengar på en försäljning av ubåtshamnen till den ryske oligarken Vladimir Antonov genom sin optionsrätt om 70 000 aktier.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag