Fransk militär sätts in för att stoppa upploppen i Dijon

Foto: Google Maps/Twitter
  • Tisdag 16 jun 2020 2020-06-16
E-post 1315

DIJON Sedan några dagar har det pågått gängkrig och konflikt mellan tjetjener och andra grupperingar i Dijon, något bland annat Jerusalem Post, Le Monde och Daily Mail rapporterat om. Videobilder som spridits online visar tungt beväpnade gängmedlemmar avlossa vapen och patrullera Dijons gator. Nu svarar franska myndigheter med att sätta in militär.

Konflikten blossade upp i Dijon efter att en 16-årig tjetjen i Dijon attackerats den 10 juni, uppger källor inom polisen till AFP.

Det ledde till att medlemmar från den tjetjenska ”diasporan” i Dijon gav sig ut på ”straffräder” för att hämnas attacken på 16-åringen.

– Tjetjenerna reagerade våldsamt och gick i stora grupper in i folks hus för att försöka hitta den ansvarige, säger en källa till Daily Mail.

I en attack på lördagen uppges runt 50 tjetjener ha gått in i en fastighet, något som slutade med att en pizzeriaägare blev svårt skottskadad.

Videoklipp som uppges vara från Dijon sprids på sociala medier och visar de tjetjenska och de lokala gängen tungt beväpnade.

I en tidigare version uppgavs enbart att det var de tjetjenska gängen som var tungt beväpnade.

Dijons borgmästare Francois Rebsamen har kommenterat kaoset.

– Vad som hänt är utan motstycke och helt oacceptabelt, säger han till AFP.

Den lokale prefekten (ungefär landshövding) Bernard Schmeltz uppger i ett pressmeddelande att händelserna ”verkar vara del av en uppgörelse mellan medlemmar av den tjetjenska communityn och invånarna (i Dijon)”.

Det finns risk för att konflikten eskalerar. Under måndagen rapporterar Le Monde att en del av det senaste våldet inte kommer från tjetjener utan att det är folk som vill försvara ”sitt territorium” mot tjetjenerna. I en intervju med den lokala tidningen Bien Public säger en tjetjensk man straffräderna var riktade mot kriminella droggäng som attackerat 16-åringen, och att tjetjener från hela Frankrike och även Belgien hjälpt till.

Enligt prefekten Schmeltz var det framförallt andra gäng än tjetjener som låg bakom måndagens våldsamheter.

Både fransk polis och militära styrkor, det mobila gendarmeriet (en slags militär för nationella insatser), har satts in för att få kontroll på situationen. Enligt Le Monde sattes 110 soldater ur gendarmeriet in på måndagen. På måndagskvällen genomförde gendarmeriet och den nationella insatspolisen en gemensam insats. 

 

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag