Fridolin försvarar Sverigebilden i ungersk media – förnekar no go-zoner: ”Det finns inga sådana”

Gustav Fridolin. Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 31 mar 2018 2018-03-31
E-post 3012

UNGERN I en intervju i ungersk media så förnekar utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) att det finns no go-zoner i Sverige. Enligt Fridolin är det en lögn, något som Samnytt var första svenska media att berätta om.

Ungern, som under lördagen höll sitt parlamentsval, fick under mars besök av Gustav Fridolin. I samband med besöket intervjuades han av 24.hu, en lokal nyhetssajt.

Den i europeiska mått mätt stora invandring som skett till Sverige de senaste åren, idag 1,9 miljoner invånare är födda utomlands, har blivit ett slagträ i den ungerska politiska debatten. Gustav Fridolin fick svara på flera frågor relaterade till invandring och integration. En av frågorna handlade om det finns segregerade områden, specifikt no go-zoner.

– Det finns inga sådana, det är en lögn, svarade Fridolin.

Gustav Fridolin säger också under intervjun att integrationen fungerar både ”bättre och snabbare”.

24.hu ställer en fråga om kriminalitet och invandrare mot bakgrund av att brottsligheten är högre i Sverige än i Ungern.

Beror detta på att fler invandrare och flyktingar anländer till Sverige?

– Det finns inget sådant förhållande. Enligt statistik över dödligt våld är Sverige säkrare än de flesta europeiska länder, säger Gustav Fridolin.

Det är inte första gången en intervju i internationell media med en svensk gällande förhållanden i Sverige uppmärksammas även på ”hemmaplan”.

I fjol intervjuades Katerina Janouch i tjeckisk media. Den intervjun blev uppmärksammad i svensk media och föranledde SVT:s Kulturnyheterna att göra faktagranskning av de uttalanden som Katerina Janouch gjorde i intervjun. Statsminister Stefan Löfven gick senare också ut och kritiserade Janouch.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag