Fritzon (S) uppläxad för fake news om Ungern

Heléne Fritzon (S). Foto: Yordan Simeonov (EU2018BG)
  • Onsdag 21 aug 2019 2019-08-21
E-post 4129

SVERIGE Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och tidigare migrationsminister, hävdar i en debattartikel bland annat att det saknas kvinnor i den ungerska regeringen. Fake news, konstaterar landets ambassadör och dess kvinnliga justitieminister.

Det var i en debattartikel i Aftonbladet på ämnet sexuella trakasserier som Heléne Fritzon gick till angrepp mot Ungern och dess högerregering. Fritzon hävdade att det inte fanns några kvinnor alls i den ungerska regeringen och att andelen kvinnor i parlamentet har sjunkit till tio procent sedan partiet Fidesz kom till makten.

Fritzon påstod även att den ungerska regeringen vill ”ge kvinnor betalt för att föda fler barn”. Hennes debattartikel publicerades på fredagen och på tisdagen kom en replik från Ungerns ambassadör i Sverige, Adrien Müller.

Enligt Müller far Fritzon med osanning om Ungern och ambassadören presenterar istället vad hon menar är de riktiga sakförhållandena. I själva verket finns det kvinnliga medlemmar i den ungerska regeringen, och andelen kvinnliga medlemmar i parlamentet har ökat i val efter val sedan 2010 (till 11,6 procent 2018).

På Twitter bekräftar Ungerns justitieminister Judit Varga att hon mycket riktigt är kvinna och medlem i den ungerska regeringen:

”I motsats till vilseledande uppfattningar eller misstro, är kvinnor – baserat på sina egna beslut – lika fria att bedriva en karriär inom politik i Ungern som i Sverige. Låt oss överlåta detta val till dem och inte kommentera det från Sverige”, skriver Adrien Müller syrligt.

Hon tar sedan upp Fritzons påstående om att den ungerska regeringen vill betala kvinnor för att föda barn. Europaparlamentarikern syftar sannolikt på premiärminister Viktor Orbáns nya familjepolitik som inkluderar skattelättnader för kvinnor som föder många barn.

”Oavsett om svenska politiker gillar det eller inte, är den ungerska regeringen engagerad i att stödja familjer och detta är dess svar på de demografiska utmaningarna i stället för ökad invandring eller obligatoriska migrantkvoter som båda stöds av den svenska regeringen”, skriver Müller och fortsätter:

”Sverige upplever tyvärr säkerhetshotet härrörande från migrationen, inklusive brott mot kvinnors rättigheter från några av landets nyligen inflyttade etniska grupper. Detta må vara en fråga som oroar de svenska politikerna.”

Stöd Nyheter Idag

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet. Bli PLUS-medlem och stöd vårt arbete!

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera på Nyheter Idag, mejla Pelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag