Gangsteradvokaten till Lamotte: Journalister ska visa ”respekt” och ställa frågor på ett ”korrekt sätt”

Abraham Zeito. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Onsdag 26 feb 2020 2020-02-26
E-post 19251

Om journalister bara visar ”respekt” för de maskerade kriminella ungdomarna och ställer frågor på ett ”korrekt sätt” så är allt lugnt i Kronogården i Trollhättan. Det förklarade advokaten Abraham Zeito som företräder flera av de kriminella elementen i Kronogården under en SVT-debatt där Joakim Lamotte medverkade.

I SVT:s program ”Sverige möts” diskuterades situationen på Kronogården i Trollhättan. Området är ett så kallat ”utsatt” område som fått stor uppmärksamhet i samband med att kriminella ungdomar orsakat våldsamma upplopp och bilbränder.

När frilansjournalisten Joakim Lamotte besökte området i slutet av förra året, men anledning av tidigare oroligheter, möttes han av maskerade personer som både hotade, slog och rånade honom.

I SVT:s sändning närvarade Lamotte och han förklarade varför de här kriminella elementen hellre föredrar andra journalister än just honom.

– Oftast när journalister åker ut till Kronogården blir det i mångt och mycket snyftreportage om de här killarna. De får gråta ut om hur jobbiga polisen är och sådär. Jag ställer ju lite jobbiga motfrågor till dom och jag köper inte deras historier rakt av, förklarade han.

– Det är ju därför de inte vill att jag ska vara där. De vill ha de här journalisterna som gör de här snyftreportagen, som gullar och daltar med dem precis som de är vana med socialtjänst och allt möjligt.

Advokaten: Journalister ska visa de kriminella ”respekt”

I studion närvarade även advokaten Abraham Zeito. Han företräder flera av de kriminella unga männen som satt Kronogården på polisens karta över utsatta områden. Och Zeito är kritisk till Lamottes syn på journalistik.

– De vill ha journalister som visar dem respekt och ställer frågor på ett korrekt sätt, förklarade han.

Det är inte första gången Zeito deltar i den allmänna debatten. Han har tidigare medverkat i SVT och då argumenterat för att utdöma så lindriga straff som möjligt gentemot ungdomar.

– Påföljdssystemet i Sverige bygger till stor del på humanitetsprincipen. Det vill säga att man ska försöka välja den lindrigaste påföljden, förklarade han bland annat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag