Generösare anhöriginvandringsregler trädde i kraft: ”Det är missriktad humanism”

Foto: Pressbild/Nyheter Idag
  • Söndag 21 jul 2019 2019-07-21
E-post 3284

SKELLEFTEÅ Nu har de nya reglerna för anhöriginvandring trätt i kraft – Migrationsverkets prognos är att 7 700 fler migranter kommer få stanna de närmaste tre åren. Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) från Skellefteå är kritisk. – Det finns inte skolor, lärare eller vårdplatser för att ta emot fler just nu. Varje ytterligare mottagande blir som en droppe i en redan full bägare. Och då är det kommunernas kärnverksamheter som blir lidande, säger han.

Läs också: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

Nu återinförs regeln om att även personer som fått uppehållstillstånd som ”alternativt skyddsbehövande” ska få ta hit sina släktingar. En specialregel införs som gör att alternativt skyddssökande som fått uppehållstillstånd tidigare kan slippa försörjningskravet om de ansöker senast oktober.

I en tidigare version av artikeln påstods felaktigt att försörjningskravet slopats permanent, men det är alltså en tillfällig frist.

Reglerna för alternativt skyddsbehövande – många av dem syrier och afghaner – återgår därmed till hur de var innan den tillfälliga asyllagen började gälla. Migrationsverket gjorde hösten 2018 en beräkning av vad regeländringen skulle innebära, och kom fram till att det blir 7 700 fler beviljade uppehållstillstånd på grund av anknytning under åren 2019–2021. Dessutom ökar asylinvandringen med 1 000 personer under samma tid till följd av de mer generösa reglerna.

Förändringarna är ett resultat av Januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Även KD stödde förslaget vid omröstningen i riksdagen.

Riksdagsledamoten Jonas Andersson (SD) från Skellefteå kritiserar i ett inlägg på Facebook de nya reglerna som lägger ansvar och kostnader för att ta hand om migranterna hos kommuner och landsting. Han pekar på att det inte finns förväntningar på att svenskar ska få integrationsåtgärder när vi flyttar till andra länder.

”Tron att utländska medborgare som kommer till Sverige inte ska klara samma anpassning som svenska medborgare som flyttar utomlands, är vad som kallas de låga förväntningarnas rasism. Men låga krav hjälper ingen, det har vi testat under tjugotals år och resultatet är entydigt. Våga istället lita på att människor kan ta eget ansvar för sina egna liv, även om det kanske kommer att bli värre ett tag innan det blir bättre”, skriver Andersson och fortsätter:

”Att göra mer av samma och förvänta sig ett annat utfall brukar något sarkastiskt kallas definitionen av idioti. Så långt kanske vi inte behöver gå, men tiden är inne för förändring. Det är dags att gå tillbaka till grunderna, där människor som flyttar till Sverige själva har ett ansvar. Assimilation måste bli ett övergripande mål. För den anpassningen står individen, vad staten och samhället ska göra är att sätta tydliga ramar och mål som kan uppnås.”

Nyheter Idag ringde upp Jonas Andersson.

Vad är problemet?

– Marknaden är mättad. Det finns inte skolor, lärare eller vårdplatser för att ta emot fler just nu. Varje ytterligare mottagande blir som en droppe i en redan full bägare. Och då är det kommunernas kärnverksamheter som blir lidande. Det är en missriktad humanism.

– Under den tid som man fick ersättning (kommuner får en tvåårig etableringsersättning från staten för nyanlända) gick det bra. Men när den försvinner så står man där med Svarte Petter på hand, säger Jonas Andersson.

En bråkdel av nyanlända invandrare är självförsörjande efter två år och riskerar att behöva stöd i form av försörjningsstöd eller hamna i olika former av åtgärdsprogram.

Jonas Anderssons bild är att landets kommunpolitiker oftast har en stor insikt – oavsett parti – för att flyktingmottagandet nått en kritisk punkt.

På riksnivå är det inte samma sak.

– I många stycken är det en ideologisk brist (hos politiker på riksplanet). När verkligheten krockar med ideologin väljer man ideologin. Man tar den enkla vägen. Man kan alltid luta sig mot begreppet humanism och säga att det är bra. Och visar det sig sen att man hade fel då kan man alltid ursäkta sig med ”Vi har varit naiva”, säger Jonas Andersson.

Han är kritisk till bilden av att en stor migration skulle vara det samma som humanism. Att man är ”god” om man är för stor invandring.

– Det man gör då är att man blundar för målkonflikter. Det vi måste göra är att bli ännu bättre är att förklara att humanism är något som inte bara är i ett steg utan i flera steg. Man måste titta på resultatet.

Läs hela Jonas Anderssons Facebookinlägg här:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag