Gillette gör brakförlust efter reklam om toxisk maskulinitet

Faksimil Youtube
  • Tisdag 6 aug 2019 2019-08-06
E-post 586

Värdet på Gillette, rakbladsmärket som väckte debatt med en reklamfilm mot ”toxisk maskulinitet”, skrivs ned med 8 miljarder dollar. Gillettes ägare menar att förlusten framförallt beror på att den nya generationen rakar sig mindre än sina fäder.

Rakbladsmärket Gillette väckte debatt i vintras med en reklamfilm, inspirerad av Metoo-kampanjen, som vände sig mot ”toxisk maskulinitet”. Många menade att företaget förolämpade sin egen kundgrupp.

Nu rapporterar New York Post att Procter & Gamble, som äger Gillette, skriver ned värdet på Gillette med 8 miljarder dollar, eller 77 miljarder kronor.

Läs även: Henrik Jönsson: ”Jag kanske kan ge de här lite tjocka journalist-tjommarna en match”

Enligt Procter & Gamble är problemet att den nya generationen rakar sig mindre än sina fäder. Dessutom har den starka dollarn slagit mot den globala försäljningen av Gillette.

Många kritiker sätter emellertid nedgången i samband med företagets omtalade reklamfilm.

I en intervju med Marketing Week säger Gillettes VD Gary Coombe att uppröra vissa kunder var ”ett pris värt att betala” för att nå den unga generationen, där man fått konkurrens av nya märken som Harry’s och Dollar Shave Club.

– Gillette blev snabbt ett märke för millenie-generationens pappor, säger Coombe, som också erkänner att strategin inte har lyckats.

Se den omdebatterade Gillette-filmen här.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Vill du göra ett större bidrag eller annonsera på Nyheter Idag? Kontakta Chang Frick.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag