Girighet får sossarna att föreslå censur av internet

Foto: Fria bilder från Pixbay.com & PDpics.com
  • Fredag 22 jan 2016 2016-01-22
E-post

KRÖNIKA Regeringen kan tänka sig att censurera internet för att ha kontroll över svenska folkets onlinespelande. Och sossarna kommer att tjäna en rejäl hacka på det själva.

Att den rödgröna regeringen är beredd att censurera internet är egentligen ingen nyhet. Det är en av de möjligheter som civilminister Ardalan Shekarabi (S) slagit fast i direktiven för spelutredningen. Redan i höstas bestämde han vad denna utredning skall komma fram till. Så man kan undra vad det är för vits med att utreda över huvud taget.

Nu är detta bekräftat av utredaren, Håkan Hallstedt, i hans kontakter med internetoperatören Bahnhof. Tanken är att svenska folket bara skall få spela på internetsidor som staten har godkänt och givit licens. Alla andra spelsajter skall blockeras.

Man kan till att börja med fråga sig varför staten över huvud taget skall reglera vårt spelande på nätet. Det svar sossarna brukar ge är det luddiga ”folkhälsa”. Men det verkliga skälet är mycket tydligare: Det handlar om pengar.

Regeringen ogillar att utländska sajter konkurrerar om folkets pengar med de spelbolag som redan är etablerade i Sverige. Som till exempel om Svenska Spel, som drar in stora pengar till statskassan.

Men det handlar även om A-lotterierna, som är sossarnas eget spelbolag. Det drar varje år in minst 50 miljoner till partiet och till SSU. Det är klart att sossarna inte vill att denna verksamhet skall behöva konkurrera på en fri marknad. Och de tänker använda sin politiska makt i detta syfte.

Detta gäller även Margot Wallströms förra arbetsgivare, Postkodlotteriet. Denna godkända lotteriarrangör pumpar bland annat in tiotals miljoner i makarna Clintons stiftelse. Och det är klart att sossarna vill att den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton skall få en peng av svenska folket.

Nu finns det även andra godkända svenska lotterier. Pengaspåret till statskassan, sossarnas kassakista och deras vänner överskuggar dock allt annat.

Men internet känner inga gränser. Och därute finns massor av olika spelbolag. Det är detta ”problem” som regeringen nu vill komma till rätta med. Det är alltså tänkt att ske genom att censurera internet, så att du inte kan surfa till spelbolag som inte är godkända av svenska staten.

Att censurera nätet är en stor och dramatisk sak. Det är sådant som regimerna i länder som Kina, Turkiet och Kuba ägnar sig åt. Fast då handlar det oftast om att tysta alternativ, oppositionell och obekväm information. För de svenska sossarna handlar det i detta fall bara om pengar.

Tillgången till ocensurerad information är central i en demokrati. Om den begränsas, då blir det omöjligt för medborgarna att göra kloka och informerade val. Då sker till och med röstningen i våra politiska val i blindo.

Nu invänder säkert någon att detta inte handlar om information, utan om spel. Vilket är en akademisk fråga. Men även om det skulle vara så – med vilken rätt inskränker staten vuxna människors rätt att välja själva på just detta område? Och vad säger att staten är bättre på att välja än vad du är?

Den stora invändningen är dock att om man börjar censurera tillgången till olika nätsajter, då vet man aldrig var det kommer att sluta.

Om man censurerar en sak för att man ogillar den, då kan man precis lika gärna censurera något annat. Till exempel sidor som ifrågasätter klimatalarmismen, sidor som driver frågan om en annan drogpolitik, sidor som argumenterar för eller emot abort, sidor som ifrågasätter vårt EU-medlemskap, sidor som den du just nu läser… Listan kan göras lång.

För en sak är säker: Börjar man censurera nätet, då kommer vi snart att få se önskelistor på annat som våra politiker och byråkrater vill ha bort: Sådant som makteliten tycker är obekvämt; sådant som inte är politiskt korrekt; sådant som utmanar makten.

Därför skall den dörren hållas stängd. Vi skall inte ha censur. Det är tillräckligt djävligt som det är med svenska mediers vinklade rapportering och skeva urval. Ett fritt och öppet internet är nödvändigt för den som vill ha en realistisk bild av verkligheten.

Information skall vara fri. Att påstå att folket inte tål att möta verkligheten som den är – det är nedlåtande och förolämpande.

Nu gäller det att protestera och att bullra – så att förslaget om nätcensur går i papperskorgen redan innan det når riksdagen.

/ HAX

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag