Gislaveds högstadieskolor nöjda med Joakim Lamotte: ”Föreläsningen var positiv”
GISLAVED Högstadieskolorna i Gislaveds kommun är nöjda med Joakim Lamotte och hans föreläsningar om sexuella trakasserier. Det framgår av en rundringning som Nyheter Idag har gjort till kommunens skolor.
Tidigare i år bjöds Lamotte in för att hålla en föreläsning i Glashuset i Gislaved för dem som går i årskurs nio i kommunen. Elever från tre skolor deltog vid föreläsningen: Lundåkerskolan i Gislaved, Ölmestadskolan i Reftele och Nordinskolan i Smålandsstenar.
Nyheter Idag har kontaktat alla tre skolorna för att få deras åsikter om föreläsningen. Anna Rothzén är rektor på Nordinskolan. Hon var själv inte med på föreläsningen men har pratat med dem som var med.
– Det enda jag fick reda på var att när de kom därifrån var de nöjda med innehållet i föreläsningen, säger hon till Nyheter Idag.
– Det var mest lärarna jag pratade med, fortsätter hon.
Var det någon som var kritisk eller tyckte att han sade något konstigt?
– Inte vad jag kommer ihåg. Inte som framfördes till mig i alla fall.
– Det här var ju en central satsning som de ville att niorna skulle lyssna på.
”Tydligt budskap”
Jacob Björk är biträdande rektor på Lundåkerskolan i Gislaved. När Nyheter Idag pratar med honom ber han att få återkomma efter att ha pratat med rektor Elenor Levin. En stund senare ringer han tillbaka:
– Elenor bad mig hälsa att elever som var med från årskurs nio, som nu går i årskurs ett på gymnasiet, tyckte att föreläsningen var positiv, säger han och fortsätter:
– Det var ett tydligt budskap som handlade om att sexuella trakasserier inte är okej. Det var flera elever, främst tjejer men även killar, som stannade kvar efteråt för att prata med Joakim.
Det är något som även Joakim Lamotte berättar om när Nyheter Idag pratar med honom.
– Efter föreläsningen var det flera tjejer i Gislaved som gick ut och för första gången vågade berätta om vad de utsattes för. En tjej jag pratade med vågade för första gången berätta för vuxna lärare att hon var utsatt för sexuella trakasserier på skolan, berättar han.
– Min föreläsning gjorde att man tog tag i det så det fick ett slut. En tjej vågade göra en polisanmälan efter min föreläsning på grund av saker hon utsatts för.
”Har med värdegrunden att göra”
Ingen av de båda skolcheferna tycks riktigt förstå anklagelserna från Gislaveds kommun, och då främst gymnasiechefen Karin Renblad och barn- och utbildningschefen Mats Spånberg, mot Joakim Lamotte.
– Jag är inte insatt i ärendet exakt, men det har med värdegrunden att göra. Man ligger i gränslandet av värderingar som är okej att förmedla i skolan och eftersom man är osäker så har man fattat det här beslutet, säger biträdande rektorn Jacob Björk när han återger Renblads åsikter.
Tycker du att Lamotte ligger i ett gränsland?
– Jag måste läsa på mer. Jag vill inte uttala mig. Jag vet inte.
Nyheter Idag har även pratat med Pierre Schmidt som är rektor på Ölmestadskolan. Han var själv inte med på föreläsningen och säger att han inte vet så mycket om den. På grund av hög personalomsättning har han dessutom svårt att få tag på någon som var med.
– Vad jag har noterat som rektor så har det inte varit något efterspel eller vidare arbete kring det, säger han.
– Man har suttit där en förmiddag och sedan varit tillbaka till lunchen, konstaterar han.
Nyheter Idag har sökt barn- och utbildningschefen Mats Spånberg och lämnat ett meddelande till honom via kommunens växel. Växeltelefonisten säger till Nyheter Idag att Spånberg fått meddelandet men valt att inte ringa tillbaka.