Göteborg stad ska göra språket mer jämställt – Manliga ord ska bytas ut

Foto: Göteborgs spårvägar/pressbild
Foto: Göteborgs spårvägar/pressbild
  • Onsdag 6 dec 2017 2017-12-06
E-post 1173

GÖTEBORG Göteborgs stad ska genomgå en förändring i arbetsspråk gällande könade ord. I ett försök att göra språket mer jämställt ska ord som tjänsteman bytas ut mot tjänsteperson.

Göteborgs stad ska byta ut flera ord för att göra språket mer jämställt, det uppger GöteborgDirekt. En av orden som kommer att påverkas är tjänsteman som börjat ifrågasättas inom kommunen och ska nu bytas ut mot ordet tjänsteperson.

Många fler uttryck kommer att förändras i det nya officiella arbetsspråket i kommunen. Syftet är att göra språket mer modernt och jämställt. Göteborg har inspirerats av Stockholm stad där flera av dessa ändringar redan ägt rum. I Stockholm ombes tjänstepersonerna att uppmärksamma ord som byggherre, elvamannaplan och jungfrulig mark och istället använda ord som byggaktör, elvaspelsplan och obebyggd mark.

– Ordet byggherre är nog det jag tycker är värst. Men det är också svårt att byta ut eftersom det är en juridisk term. Men där kan man helt enkelt bara bestämma sig för ett ord, att när man säger byggaktör till exempel så är det det man menar. Resten av orden tycker jag egentligen att vi skulle kunna ta rakt av, säger Monica Daxler, chef på stadsbyggnadskontorets lantmäteriavdelning, till GöteborgDirekt.

Kommunfullmäktige mäter även numera könens talartid i kommunala styrelser och nämnder för att få in statistik om hur mycket de olika könen pratar. Stadsbyggnadskontoret ska även ändra i sitt bemötande av invånare. Om ett par ansökt om bygglov ska inte kontoret utgå ifrån att det är mannen som för familjens talan i byggfrågor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag