Granskning: Sexbrottslingar kan behålla nakenbilder på sina offer

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Måndag 22 mar 2021 2021-03-22
E-post 84

SVERIGE Sexbrottslingar kan behålla nakenbilder på sina offer även efter att de dömts, om de exempelvis sparar dem på en molntjänst. Polisen har nämligen inte rätt att söka igenom material som inte sparas lokalt på förbrytarens dator, rapporterar Ekot.

Radion berättar om Amanda, som egentligen heter något annat, och som blev våldtagen av en man som sedan dömdes till fängelse.

När mannen kom ut från fängelset flera år senare hade han fortfarande kvar sexuella bilder på Amanda som han hotade att lägga ut på nätet. Åklagaren i fallet säger att han sannolikt sparat bilderna på en molntjänst.

Att det kan gå till på detta sätt har med luckor i lagstiftningen att göra. Polisen har rätt att söka igenom en beslagtagen dator, men inte den misstänktes mejlkonto eller molntjänst, då detta material är lagrat någon annanstans och inte lokalt på datorn.

Lagstiftningen ligger alltså steget efter den tekniska utvecklingen.

– I dag är det minst lika vanligt att man har data någon annanstans än i sin egen maskin, så ur den synpunkten är lagstiftningen absolut föråldrad, säger Anders Ahlqvist, tidigare verksamhetsspecialist vid polisens nationella IT-brottscentrum, till Ekot.

Läs även: Efter pedofilskandalen – nu slår C-profilen Federley tillbaka: ”Låtit mig hunsas runt allt för länge”

Läs även: Inget åtal för rånmord i Kungälv – misstänkt gärningsmans ålder oklar

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag