Gränskontrollant åtalas – rapporterade inte om kollegans resa med ”fokusperson”

Foto: News Øresund - Johan Wessman
  • Söndag 23 apr 2023 2023-04-23
E-post 0

En gränskontrollant vid Arlanda flygplats åtalas för tjänstefel. Detta efter att ha underlåtit att rapportera om en arbetskamrat som varit på resa med en ”fokusperson” som var flaggad i systemen. Men enligt Polisens personalansvarsnämnd kommer han inte att avskedas oavsett om han döms, skriver Dagens Juridik.

Det var i oktober ifjol som en så kallad ”fokusperson” anlände till Arlanda från Dubai.

Ankomsten skrevs in av en gränskontrollant enligt existerande direktiv. Vad som däremot saknades i rapporten var fullständiga uppgifter om medresenären som fokuspersonen anlände med – vilket var gränskontrollantens kollega.

Upptäckten gjordes av en gruppchef inom gränspolisen, som visste att arbetskamraten och fokuspersonen rest till Dubai tillsammans.

Det hade kommit till gruppchefens kännedom efter att medresenären innan resan i ett samtal med sin kusin – som också arbetar hos gränspolisen – på ett ”skämtsamt sätt” ställt frågan om denne kunde ”låta bli att inkludera hans namn i träffrapporten om han reste med någon som var kriminell”.

När gränskontrollanten konfronterades av chefen om varför han inte skrivit in uppgifterna om kollegan i rapporten sa han till en början att han bara hade namnet på kollegan och inga andra personuppgifter. Därför visste han inte hur han skulle bära sig åt.

Enligt gruppchefen ska mannen efter ytterligare påtryckningar sedan ha ändrat sin historia och uppgett att han inte ville se sin kollega hamna i kläm på grund av resan.

I förhör nekar gränskontrollanten till brott och menar att han var osäker på om arbetskamraten reste med fokuspersonen eller inte. Vidare uppger han att han i sin utbildning har lärt att inte ta med uppgifter i rapporter som han på något sätt är osäker på.

För sitt handlande åtalas nu gränskontrollanten för tjänstefel.

Polisens personansvarsnämnd anger i ett yttrande att gränskontrollanten enligt deras bedömning inte kommer att avskedas från jobbet även om han blir dömd.

Läs även: Anställd på Migrationsverket: ”Vi släpper ut långt fler på gatan än vi utvisar”

Läs även: Gränspolisen utvisar inte afghanska familjer som fått utvisningsbeslut – erkänner i SVT

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag