Hanna Lindholm: Dansk rättvisa lyckades där svenska regeringen misslyckats

Hanna Lindholm, Stefan Löfven Foto: Pressbild/SVT
  • Måndag 31 aug 2020 2020-08-31
E-post 5376

Operation Rimfrost var en flopp. Fler har mördats och skjutningarna har ökat – trots alla lovord och försäkringar från Stefan Löfven och Morgan Johansson. Det intressanta är att vårt grannland Danmark inte behöver stora polissatsningar med fräcka namn för att låsa in fler gängkriminella. De låser till och med in svenska gängkriminella när de får chansen, skriver statsvetaren Hanna Lindholm.

I vintras lanserades polisoperationen Rimfrost efter att en 15-årig pojke skjutits ihjäl i Malmö. Operation Rimfrost pågick under sex månader i storstäderna och avslutades i somras. Målen var att minska morden och antalet personer aktiva i gängmiljön genom bland annat inkapacitering av gängkriminella.

Framgång var närmast garanterat med detta namn, som blev regeringens standardsvar om att våldet snart var löst. Statsminister Stefan Löfven lät meddela att ”polisen räknar med att se vissa resultat inom sex månader”. Justitieminister Morgan Johansson kommenterade stolt att ”Operation Rimfrost visar på resultat” och att arbetet var ”oerhört imponerande”.

Tyvärr blev polissatsningen en flopp. Under operationen hade i själva verket fler mördats och skjutningarna ökat. Stefan Holgersson, professor i polisvetenskap, kritiserade Operation Rimfrost som bara en marknadsföringsaktivitet från polisen. Morgan Johansson såg däremot inte arbetet som ett misslyckande, ”tvärtom”, hävdade justitieministern i juni efter att Rimfrost lades ned.

’I Danmark behövs dock inte större nationella polisoperationer med coola namn för att hantera kriminella gänggrupperingar. På andra sidan gränsen har dansk lagstiftning nämligen lyckats fullfölja en av Rimfrosts huvudmål, att låsa in gängmedlemmar.

I veckan dömde dansk domstol fem gängkriminella hemmahörande i Sverige till livstid respektive 20 år i fängelse för dubbelmord i Köpenhamn. Det tungt kriminella ”Dödspatrullen” har på svensk mark satt i system att använda sig av ungdomar eftersom de inte straffas så hårt. Till skillnad från Sverige ger Danmark inga generösa ungdomsrabatter för dömda över 18 år. Detta för att, hör och häpna, dansk rättvisa dömer personer över 18 som vuxna. Straffet blev livstidsdomar för de tre äldre männen.

”När man begår vuxenkriminalitet ska man inte förväntas bli behandlad som ett barn, säger åklagaren.”

Det mest förvånande med den danska domen var att de två yngre mördarna fick det strängaste straffet på 20 års fängelse. I jämförelse med svensk domstol hade de fått fyra års sluten ungdomsvård eftersom de var 17 år vid dubbelmordet. Detta konstaterades av en av mördarnas försvarsadvokat när han förgäves argumenterade för ett mildare straff. Att de yngre dömdes till maxstraff beror på en speciell dansk gänglagstiftning. Om brottet uppfyller de danska lagkraven som en del i en gängkonflikt möjliggör lagstiftningen en fördubbling av straffen. Svensk rättskipning har mycket att lära.

Danmark har troligtvis knäckt Dödspatrullen för gott och skickat en tydlig signal till gängkriminella i Sverige, något den svenska regeringen under lång tid misslyckats med. Samtidigt som Danmark gör jobbet åt oss verkar Sverige nå ännu ett dystert rekordår i skjutningar. År 2017 slog Stockholm rekord i dödsskjutningar när 19 personer miste livet. Men redan nu har 15 personer skjutits ihjäl i Stockholm, och då återstår fyra månader av 2020.

Om debattören

Hanna Lindholm är statsvetare och debattör.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag