Hans parti krossade Socialdemokraterna – så blev Sjukvårdspartiet störst i Norrbotten

Foto: Privat
  • Onsdag 10 okt 2018 2018-10-10
E-post 15

NORRBOTTEN Långt upp norr i Sverige har Socialdemokraterna upplevt en enorm valförlust. Det lokala Sjukvårdspartiet har erövrat ställningen som största parti i landstinget.

I landstingsvalet i Norrbotten tappade Socialdemokraterna sin historiska roll som största parti och gick från 36 procent i valet 2014 till 29 procent i valet 2018. Ett annat parti tog rollen som största parti med 35 procent i valet, Sjukvårdspartiet.

Riksdagsvalet 2018 var någorlunda händelselöst. Inga partier åkte ur riksdagen och inga nya kom in. Inte heller styrkerelationerna mellan de existerande partierna har ändrats särskilt mycket.

Samtidigt har stora politiska förändringar skett i Sverige. I flera landsting har Miljöpartiet gjort katastrofval och lokala partier är på stark frammarsch i hela landet.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets tysta katastrofval – åker ur minst sju landsting

LÄS ÄVEN: Stor framgång för lokalpartier – här är fem partier du aldrig hört talas om

Kenneth Backgård är ordförande för Sjukvårdspartiet i Norrbotten och berättar att folk har fått nog av Socialdemokraternas nedskärningar och centraliseringspolitik.

Bli PLUS-medlem och läs hela intervjun med Kenneth Backgård där han:

– förklarar varför väljarna har tröttnat på S

– berättar om den framgångsrika valmetoden

– ger sin syn på lokala partiers framgång

– förklarar om partiet är höger eller vänster

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag