Här är ”no go-zonerna” som Sverige och Norge bråkar om
SVERIGE Norges invandringsminister Sylvi Listhaug säger att det finns 60 ”no go-zoner” i Sverige. Påståendet har tillbakavisats av den svenska regeringen och skapat en mindre diplomatisk kris mellan de båda länderna. Var kommer egentligen påståendet ifrån och vem har rätt?
Igår ställdes ett sedan länge inplanerat möte mellan Norges invandringsminister Sylvi Listhaug (FrP) och hennes svenska kollega migrationsminister Heléne Fritzon (S) in. Anledningen var att Listhaug under sitt besök i Stockholm även ville passa på att besöka förorten Rinkeby, något som retade upp den rödgröna regeringen.
– Det har utvecklats parallella samhällen i mer än 60 städer i Sverige. Det här är no go-zoner med stora utmaningar där man totalt misslyckats med integrationen. Här är det en stor andel personer med invandrarbakgrund, det är laglöshet och kriminella som styr. Det är en ohållbar situation, sade Listhaug inför Sverigeresan i en intervju med Verdens Gang.
Fritzon skrev ett mejl till den norska tidningen där hon tillbakavisade påståendet om no go-zoner.
– Listhaug verkar mer intresserad av att sprida en missvisande bild av Sverige. Det framgår till exempel tydligt i dagens intervju med VG, där hon bland annat påstår att det ska finnas 60 ”no go”-zoner i Sverige, något som är rent nonsens, skrev hon.
Polisrapport
Det få medier, vare sig i Sverige eller Norge, brytt sig om att förklara för läsarna eller tittarna är var siffran 60, som Listhaug nämner, kommer ifrån. Den är till synes hämtad ur en rapport som släpptes under sommaren av Nationella operativa avdelningen (Noa) på polismyndigheten i Sverige.
Rapporten listar sammanlagt 54 bostadsområden i Sverige som antingen ”utsatta” eller ”särskilt utsatta”. Dessutom finns sju så kallade ”riskområden” som befinner sig mellan de två kategorierna.
– De poliser som arbetar i de här områdena har en tuff arbetsmiljö. Rutiningripanden leder ofta till hotfulla situationer. Trots satsningar på utrustning, utbildning och lönetillägg tycker många poliser att priset för att arbeta i områdena är väl högt. Ambitionen att öka antalet poliser i dessa områden är därför helt nödvändig också för att säkra en godtagbar arbetsmiljö, kommenterade rikspolischef Dan Eliasson när rapporten släpptes.
För att definieras som ”särskilt utsatt område” ska följande villkor vara uppfyllda. Det ska, enligt rapporten, finnas:
- ”parallella samhällsstrukturer”
- ”extremism, såsom systematiska kränkningar av religionsfriheten eller starkt fundamentalistiskt inflytande som begränsar människors fri- och rättigheter”
- ”personer som reser iväg för att delta i strid i konfliktområden”
- ”en hög koncentration av kriminella”
”Ett särskilt utsatt område kännetecknas av en allmän obenägenhet att delta i rättsprocessen. Det kan även förekomma systematiska hot och våldshandlingar mot vittnen, målsägare och anmälare i området. Situationen i området innebär att det är svårt eller nästintill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag vilket kräver regelmässig anpassning av arbetssätt eller utrustning”, står att läsa i rapporten.
I ”utsatta områden” och ”riskområden” finns liknande tendenser, men situationen anses inte vara lika allvarlig som i de särskilt utsatta områdena.
Det är alltså dessa 61 områden i Sverige som den norska ministern syftar på när hon pratar om ”no go-zoner” i Sverige. Begreppet ”no go-zon” har även använts av flera internationella medier och ibland till och med av svenska medier för att skildra situationen i Sveriges invandrardominerade förorter.
Särskilt utsatta områden
Vivalla, Örebro
Gottsunda, Uppsala
Alby, Botkyrka
Fittja, Botkyrka
Hallunda/Norsborg, Botkyrka
Husby, Stockholm
Rinkeby/Tensta, Stockholm
Ronna/Geneta/Lina, Södertälje
Araby, Växjö
Karlslund, Landskrona
Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö
Rosengård söder om Amiralsgatan, Malmö
Södra Sofielund (Seved), Malmö
Bergsjön, Göteborg
Biskopsgården, Göteborg
Gårdsten, Göteborg
Hammarkullen, Göteborg
Hjällbo, Göteborg
Lövgärdet, Göteborg
Tynnered/Grevgården/Opaltorget, V Frölunda
Hässleholmen/Hulta, Borås
Norrby, Borås
Skäggetorp, Linköping
Andersberg, Halmstad
Riskområden
Tjärna Ängar, Borlänge
Oxhagen/Varberga, Örebro
Tureberg, Sollentuna
Dalhem/Drottninghög/Fredriksberg, Helsingborg
Söder, Helsingborg
Holma/Kroksbäck/Bellevuegården, Malmö
Navestad, Norrköping
Utsatta områden
Bäckby, Västerås
Brandbergen, Haninge
Jordbro, Haninge
Skogås, Huddinge
Vårby, Huddinge
Sångvägen, Järfälla
Termovägen, Järfälla
Edsberg, Sollentuna
Bredäng, Stockholm
Hagsätra/Rågsved, Stockholm
Hässelby/Vällingby, Stockholm
Vårberg, Stockholm
Älvsjö/Solberga, Stockholm
Östberga, Stockholm
Rissne/Hallonbergen, Sundbyberg
Fornhöjden, Södertälje
Hovsjö, Södertälje
Finnsta, Upplands Bro
Smedby, Upplands Väsby
Charlottesborg, Kristianstad
Gamlegården, Kristianstad
Hisings Backa, Göteborg
Rannebergen, Göteborg
Kronogården/Lextorp, Trollhättan
Fröslunda, Eskilstuna
Lagersberg, Eskilstuna
Skiftinge, Eskilstuna
Råslätt, Jönköping
Hageby, Norrköping
Klockaretorpet, Norrköping