Här besöker Kongoveteranerna Almedalen
ALMEDALEN Den försvarspolitiska starten på Almedalsveckan var en visning av den svenska dokumentärfilmen Kongoveteranerna från 2014. Den handlar om Sveriges första FN-soldater, som stred i Kongo mellan 1960 och 1964.
Många av de 450 soldater som var där kom att bära med sig mörka och traumatiska minnen, men när de återvände till Sverige fanns ingen insikt om deras behov att bearbeta vad de upplevt. De lämnades vind för våg.
I en paneldiskussion efteråt påpekade försvarsminister Peter Hultqvist (S) att mycket har förbättrats under de 50 år som gått sedan Sveriges första utlandsinsats. Ny politik på området är också på gång, och Veteranutredningen har varit ute på remissrunda sedan slutbetänkandet blev klart i maj 2014.
Lennart Bengtsson från Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarna håller med om att mycket har förbättrats, men också att det finns en del inneboende problem som är svåra att komma åt.
– De som har problem vill inte alltid tala om det. Om man till exempelvis hoppas på en befordran kanske man inte tar upp sånt här, säger han.
Anders Stach, från Försvarsmaktens veteranenhet, utvecklar med att påpeka att det inte bara handlar om att ha olika specialister på olika psykologiska problem.
– Det måste finnas kunskap om vad som kan hända när man skickar iväg folk till den här typen av situationer. Det viktiga är att kunna lyssna och prata. Och de anhöriga är minst lika viktiga som allt försvarsmakten kan erbjuda.
Två av de Kongoveteraner som medverkade i dokumentärfilmen tog nu tillfället i akt att tacka filmens regissör Marika Griehsel genom att tilldela henne den särskilda utmärkelsen Katangakorset. Det var tydligt att de uppskattat möjligheten att få berätta sina historier, och inte minst att filmen fungerat som ett sätt för dem att lättare ta upp den här biten av det förflutna med sina anhöriga.
Marika Griehsel riktade sitt tacktal till alla veteraner.
– Ni är modiga, avslutar hon.