Har du fått ont i ljumsken?

  • Fredag 29 jul 2022 2022-07-29
E-post 0

Smärta i ljumsken är ett vanligt tillstånd som många individer kan drabbas av någon gång i livet. En orsak kan vara överansträngning i samband med fysisk aktivitet. Oftast går besvären över med avlastning och vila. Du kan också få ont om du har sträckt en eller flera muskler i ljumsken. Förutom värk kan du även uppleva svullnad och kraftlöshet i ljumsken. Det kan vara bra att träna upp musklerna i ljumsken med lämpliga övningar. Vi berättar mer om ont i ljumsken.

Varför får man ont i ljumsken?

Att få ont i ljumsken kan bero på olika saker. Ljumsken är området på framsida/insida av lår/höft. Det mjuka området i vecket mellan lår och pubisben. Där finns många muskler som stabiliserar lår och bäcken och som utsätts för stor ansträngning i de flesta idrotter. Muskler som måste vara vältränade, starka men elastiska för att orka med de krafter de utsätts för. Det vanligaste är att ljumskproblemen orsakas av överansträngda muskler, som höftböjare och adduktorer, vilket drabbar många idrottare. Smärtan kan också komma från själva höftleden, en höftledsartros kan ge smärta i ljumsken. En orsak kan vara en enformig ställning som överbelastar muskulaturen kring ljumsken. Detta kan ge smärtor i ljumskområdet. Till exempel i sittstående ställning under längre tid, utförsåkare, hoppryttare, med flera. Det kräver starka höftböjare och knästräckare och även adduktorer (lårens inåtförande muskler som stabiliserar lårben och fäster upp mot bäckenet framsida, pubisbenet).

Symptom

Symptomen kan variera mellan huggande smärta, molande värk eller tyngdkänsla i samband med rörelse. Tillståndet orsakas av försvagad bukvägg eller ökat buktryck. Om du får plötslig intensiv smärta kan det bero på att blodkärl har blivit inklämt i bråcket. Detta kräver akut vård.

Symptom vid höftledsartros börjar vanligen med morgonstelhet och smärta i samband med belastning eller gång. Du kan uppleva att du får ont i ljumsken med utstrålning mot ländrygg, lår eller skinkor. Efter en tid kan du även uppleva värk i vila samt nattetid. Artos beror på förlust och förtunning av brosk i höftleden. Ytorna i leden förändras, blir ojämna och leder till att benen skaver mot varandra. Det är vanligare hos äldre samt hos individer med tidigare ledskador.

Ibland kan svullna lymfkörtlar eller knutor i ljumsken göra ont. Du kan få ont vid rörelse eller känna ömma knölar i ljumsken. Lymfkörtlar eller lymfknutor är en del av immunförsvaret och kan svullna upp i samband med infektioner, allergier, autoimmuna sjukdomar eller cancer.

Vid graviditet

Vid graviditet sker stora förändringar i fascian på grund av hormonpåverkan. Foglossning, vilket är normalt men kan göra väldigt ont i ljumsken brukar börja mot mitten av graviditeten men kan också börja tidigare. Fasciastrukturer blir mjukare och mer rörliga för att så småningom underlätta för förlossning. Det kan göra att musklerna blir mer ansträngda och spända vilket kan orsaka mer smärta. Försök att avlasta ryggen när du sitter och ligger och var noga med att belasta rygg och bäcken rakt då du står. Använd bekväma fotriktiga skor. Undvik att lyfta tungt. Lättare styrketräning för mag- och ryggmuskler samt vattengymnastik kan stärka.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag