Hela denna artikel är en annons

Har du hört talas om världens mest populära handelsform?

  • Måndag 30 maj 2022 2022-05-30
E-post 0

Alla känner vi till aktier och fonder, men visste du att det varje dag sker transaktioner för 6,6 biljoner dollar i FX-handel? Världens mest populära handelsform lyser med sin frånvaro i våra portföljer.

Börsen har närmast en mytomspunnen plats i vår kultur. Dels genom sin frekventa medverkan i filmvärlden, men också i litteratur och dagspress. Samtidigt som vi hör historier om geniala investerare, sägs det att pilkastande apor träffar mer rätt, att allt mer eller mindre är en slump.

Den uppfattade osäkerheten och komplexiteten kring trading gör att många håller sig borta från börsen, särskilt i en tid som denna – när nedgångar ständigt är på tapeten. Synd det, för med tidens gång tjänar vi otroligt mycket mer på att låta våra pengar jobba än att ligga och lata sig på ett sparkonto. Ett sätt att diversifiera sin portfölj är så kallad FX handel – världens mest populära handelsform, som är enkel att komma igång med på den prisade handelsportalen AvaTrade.

När minus kan bli plus

Kärt barn har många namn heter det och så är även fallet när det kommer till FX-handel, som också kallas för forex och valutahandel. Här är alltså bokstavligt talat pengarna i fokus. De mest grundläggande principerna är också mycket bekanta, för precis som värdet på ens innehav ökar i takt med att priset på en aktie ökar, ökar det också när en valuta man investerar i går upp. Men det finns också en stor skillnad, i FX-handel går det även att tjäna pengar när något tappar i värde.

Med FX-handel kan nämligen investeraren spekulera i om värdet på en valuta kommer att gå upp eller ned och har möjlighet att göra en vinst i båda fallen. Den som exempelvis tror att dollarn kommer att tappa i värde mot kronan väljer att sälja dollar och om den sedan går ner, tjänar man på mellanskillnaden. Egentligen fungerar det precis som vi kan se i den Oscarsbelönade komedin The Big Short, där ett gäng smarta investerare förutspådde att bostadsmarknaden i USA var redo för en kalldusch. Eftersom de investerade i en nedgång, tjänade de pengar på det stora raset.

FX-handel sker med hävstångskraft

För att sälja en valuta behöver man inte heller äga några tillgångar sedan tidigare, utan man investerar direkt en valfri summa. Minskar värdet därefter, tjänar man pengar på mellanskillnaden. Dessutom sker allt med hjälp av hävstång, vilket innebär att ens investeringar multipliceras med det tal som hävstången är på.

Den som investerar 200 kronor med en hävstång på 10 kontrollerar i själva verket en handelsposition på 2 000 kronor. Förändras värdet med 10 procent i linje med hur man investerar tjänar man alltså 200 kronor. Detsamma gäller om man investerar i att värdet kommer att minska och går det ner 10 procent.

FX-handel är ett spännande komplement till ens vanliga investeringar och är enkelt att komma igång med. På AvaTrade finns korta, informationsrika instruktionsvideos för nybörjaren. För tydlighetens skull rekommenderar vi att man spanar in dem innan man börjar handla. AvaTrade är licensierat och reglerat efter den Europeiska Unionens överensstämmelser och erbjuder ett betydande konsumentskydd i investmenttjänster.

Hela denna artikel är en annons

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag