Här knivskärs kristna predikanten vid Speakers corner

Bild: Faksimil Youtube
  • Måndag 26 jul 2021 2021-07-26
E-post

LONDON En kvinna knivskars i ansiktet vid Speakers corner i London på söndag kväll, i en attack som fångades på film. Enligt uppgifter ska kvinnan vara den kristne predikanten Hatun Tash, känd för sin kritik mot islam, och en av filmerna visar att hon bar en t-shirt med ”Charlie Hebdo”-tryck när hon attackerades. 

En kvinna knivskars vi Speakers corner i Hyde Park i London på söndag kväll. Attacken på kvinnan och efterspelet fångades av vittnen på film.

Filmen visar att kvinnan bar en t-shirt med trycket ”Charlie Hebdo”, tidningen vars redaktion mördades av terrorister i januari 2015, när hon attackerades.

I filmen ser man hur en person klädd i svart går till attack mot kvinnan. Flera personer ingriper, och den misstänkte gärningspersonen jagas från platsen av vittnen och polis. Senare filmklipp visar att kvinnan har ett skärsår i ansiktet, och faller ihop medvetslös efter attacken.

BBC rapporterar att polisen larmades till platsen på söndag eftermiddag. Ingen person har gripits som misstänkt, men den kniv som misstänks ha använts vid attacken har hittats. Kvinnan ska ha fått en mindre skärskada i huvudet och togs till sjukhus för vård, enligt polis.

– Det här var uppenbarligen en uppskakande upplevelse för den drabbade kvinnan och polisen har pratat med henne, medan hon fick vård för sin skada, för att ta reda på vad som hände, säger Alex Bingley, Detective Superintendent vid Central West Command Unit.

–  Vi vet att den här attacken bevittnades av flera personer, av vilka många filmade med sina telefoner. Jag skulle vilja be dem, om de inte redan gjort det, att kontakta polisen.

Enligt flera uppgifter ska den attackerade kvinnan vara Hatun Tash, en evangelisk kristen predikant känd för sin kritik av islam.

Tash talar ofta vid Speakers corner i Hyde Park, och på en film från september 2020 förs Tash bort av polis under en upphetsad diskussion på platsen.

I november 2020 greps den kända anti-islamaktivisten Tommy Robinson för att ha brutit mot covid-restriktioner i samband med en demonstration till stöd för Hatun Tash vid Speakers corner.

Speakers corner

Speakers corner i Hyde Park har varit en plats för fri debatt sedan 1872. Vem som helst får tala på platsen, men löper risk för att bli häcklad av publiken.

Polisen ingriper emellertid om den som talar bedöms bryta mot lagen. 1972 greps och åtalades tre irländska republikanska aktivister för tal de höll vid Speakers corner efter den "blodiga söndagen" på Nordirland. Männen dömdes till mellan nio och arton månader i fängelse.

Flera stora demonstrationer i brittisk historia har inletts i Hyde Park, inklusive Reform Leauges marsch för utökad rösträtt 1866, en  demonstration för kvinnlig rösträtt 1908 och demonstrationerna mot Irakkriget 2003.

Efter internets genombrott har Speakers Corner blivit mindre viktig för den offentliga debatten, och lever främst kvar som en turistattraktion.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag