Här river vänsterextremister ned nästan hundra år gammal sydstatsstaty i USA

Foto: NBC/Youtube
Foto: NBC/Youtube
  • Tisdag 15 aug 2017 2017-08-15
E-post 1054

USA En arg mobb av vänsterextremister med bland annat Antifascistisk aktion (Afa) i spetsen rev under måndagen omkull och förstörde en nästan hundra år gammal sydstatsstaty i Durham, North Carolina.

Mobben samlades utanför Durhamns stadshus vid ett monument tillägnat soldaterna som slogs för sydstaterna under amerikanska inbördeskriget. Monumentet föreställandes en anonym soldat som håller i ett gevär restes 1924 och inskriptionen under statyn löd: ”Till minne av de pojkar som bar grått”.

En kvinna klättrade upp på en stege och lade en snara runt statyn.

– No Trump! No KKK! No fascist USA! skanderade de församlade om och om igen.

Därefter jublades det i extas när statyn revs omkull och förstördes när den slog i marken.

I södra USA finns gott om monument och symboler som påminner om regionens historia, något som delar befolkningen i olika läger. Efter massakern i Charleston för två år sedan, då en ung vit man mördade flera afroamerikanska kyrkobesökare, har frågan kommit att bli allt mer infekterad.

Vid många offentliga byggnader har man slutat hissa sydstatsflaggan och de senaste åren har allt fler platser gjort sig av med statyer och andra monument som påminner om inbördeskriget.

Samtidigt som vänsterextremister rev omkull en sydstatsstaty i Durham, North Carolina så revs en annan sydstatsstaty ned under mer fredliga former i Gainesville, Florida. Statyn ”Old Joe” hade stått utanför kommunhuset sedan 1909 men fick nu flytta på sig efter att de politiska vindarna förändrats.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag