Här samarbetar M med SD – Stefan Borg blir Sveriges förste SD-”borgmästare”: ”Jag är rörd och euforisk”

Foto: Roger Sahlström/SD Hörby
  • Onsdag 3 okt 2018 2018-10-03
E-post 16

HÖRBY I Riksdagen så säger Ulf Kristersson blankt nej till samtal med Jimmie Åkesson. Men i Skåne så har SD och M en annan relation i flera kommuner. Det resulterar nu i att Hörby kommun får Sveriges första SD-märkta kommunstyrelseordförande, något som SVT Skåne rapporterat om.

Läs även: Reinfeldts tidigare partisekreterare varnar för samarbete med SD: ”Ingen regering borde utsätta Sverige för det”

Moderaterna i Hörby beslutade på onsdagskvällen att ingå i valteknisk samverkan med SD. Det innebär att SD:s Stefan Borg blir kommunstyrelsens ordförande, det högsta förtroendeuppdraget i kommunen. Han blir därmed det första SD-märkta kommunalrådet i Sverige genom tiderna.

–Vi har ett bra lag i Hörby och det har tagit oss till den här stora framgången. Detta är historiskt och jag är rörd och euforisk, säger Stefan Borg till SVT.

SD gjorde sitt bästa resultat i Hörby kommun med 35,4 procent av rösterna. Nu får partiet ett minoritetsstyre där de behöver stöd från Moderaterna och SPI, Sveriges pensionärers intresseparti, för att få majoritet för sin politik.

– Vi har lärt känna varandra under föregående mandatperiod och vi har legat nära varandra i många frågor, det är bara detaljer som har skilt oss. Vi kommer att dela med oss en del av våra poster så att Moderaterna får ett större inflytande, tex posten som vice ordf i kommunstyrelsen, säger Stefan Borg till SVT.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag