HD prövar om judehatande palestinier ska utvisas

Foto: Polisens förundersökning
  • Tisdag 30 okt 2018 2018-10-30
E-post 613

GÖTEBORG Högsta domstolen kommer att pröva huruvida en palestinier som har dömts för en brandattack mot en synagoga kan utvisas till sitt hemland. Det rapporterar bland annat GT. Mannen dömdes till utvisning i tingsrätten, något som senare stoppades av hovrätten.

På kvällen den 9 december 2017 utsattes judiska församlingens synagoga i Göteborg för en attack där ett tiotal personer kastade brandbomber på synagogan och parkerade bilar utanför. Tre personer, samtliga utländska medborgare, fälldes i tingsrätten för vad som ansågs vara ett hatbrott.

En av männen är statslös palestinier och dömdes till två års fängelse samt utvisning. Men när fallet togs till hovrätten stoppades utvisningen – eftersom attacken hade ett antisemitiskt motiv. Domstolen resonerade att mannen kunde råka illa ut i Palestina på grund av ”Israels eventuella intresse i saken” samt ”den osäkra situation som råder både vid gränsövergångarna till Gaza och Västbanken och i själva områdena”.

– Att en sådan man får stanna i Sverige med motiveringen att han gjort sig skyldig till hatbrott mot judar är svårt att ta in. Det är bisarrt att antisemitism kan rädda en brottsling från utvisning, sade Maria Halkiewicz, ordförande för vänskapsförbundet Sverige-Israel i Stockholm, till Nyheter Idag om hovrättens dom.

Läs mer: Judehatet räddar brandbombaren från utvisning: ”Klart det känns stötande”

I början av oktober beslutade riksåklagaren att överklaga domen till Högsta domstolen, som nu meddelar att man tänker pröva frågan om utvisning. Enligt riksåklagaren finns det inte skäl att tro att mannen skulle utsättas för dödsstraff, tortyr eller annan omänsklig behandling om han återvände till Palestina.

Läs även: 11 döda i hatattack i synagoga i Pittsburgh – misstänkt gripen

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag