Heberlein: Annie Lööfs och Centerpartiets ansvar för haveriet med gymnasielagen

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 okt 2019 2019-10-21
E-post 4281

Trots omfattande kritik från bland annat lagrådet lyckades regeringen, med hjälp av Centerpartiet, klubba gymnasielagen som gav afghanska män utan asylskäl rätt till uppehållstillstånd. För Centerpartiet och Annie Lööf, berusade av sin självbild som anständighetens förkämpar, handlade beslutet om medmänsklighet. Men resultaten av Lööfs banala godhet har varit katastrofala, skriver Ann Heberlein.

Den så kallade gymnasielagen som medger ensamkommande unga som nekats asyl rätt att stanna i Sverige för att slutföra sina gymnasiestudier har varit minst sagt omstridd sedan den började gälla den 1 juli 2018, ja faktiskt ända sedan den föreslogs. I mars 2018 fick den svidande kritik av Lagrådet: ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”, menade Lagrådet och kritiserade lagen bland annat för att vara otydlig och rättsosäker.

Lagen klubbades ändå, med hjälp av Centerpartiet, igenom trots att de uttryckte tvekan inför den: ”Lagförslaget från regeringen är illa utformat och illa framtagen”, sade Annie Lööf, men valde ändå att ge lagen stöd eftersom ”de medmänskliga och humanitära konsekvenserna skulle bli för stora om lagförslaget stoppades”.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag