Heberlein: Arpi har rätt – återvandring måste diskuteras

Foto: Thomas Nihlen/Nyheter Idag/Twitter
  • Måndag 2 sep 2019 2019-09-02
E-post 2007

När Svenska Dagbladets Ivar Arpi för frågan om återvandring på tal i en ledartext får delar av vänstern fnatt. Men bortom kulturskribenters och miljöpartisters billiga försök att raljera och kapa debatten med osakliga argument och medvetna feltolkningar är återvandring inget kontroversiellt. FN:s flyktingorgan UNHCR talar öppet om att asylmigranter ska få stöd att frivilligt återvandra till sina gamla hemländer, skriver Ann Heberlein.

”Den här idén om att människor som rotat sig här nu borde återvandra till något annat land för att en ledarskribent vill det – den idén borde f-n återvandra till historiens skräphög och aldrig komma tillbaka”, skrev Gustav Fridolin, tidigare språkrör för Miljöpartiet på Facebook i lördags.

Samma dag ställde Jens Liljestrand, biträdande kulturchef på Expressen, en fråga till SvD Ledare på Twitter: ”Min mamma är inflyttad i Sverige sen drygt 45 år, är det alltså numera @SvDledares linje att hon ska tvingas återvandra, eller räcker det med svensktest? Vore bra att veta innan jag förnyar min prenumeration.” Kristina Lindquist, profilerad kulturskribent på Dagens Nyheter uttryckte sig något mindre sofistikerat: ”Din vidriga jävla rasist, hur vågar du?” skrev hon på Twitter (tweeten är numera borttagen).

Den ickenamngivne ledarskribenten på Svenska Dagbladet är Ivar Arpi, och det som föranlett dessa starka reaktioner är en ledartext om svenskt flyktingmottagande med rubriken ”Sätt ett volymmål för utvisningar”. Arpi börjar med att krasst konstatera att asylinvandring plus anhöriginvandring kommer att innebära ”ett helt Malmö på fyra år. Två Örebro, fem Östersund eller sex Borlänge. Det är prognosen för asyl och anhöriginvandring.”

Arpi menar att svensk migrationspolitik står inför ett vägval. Den hittills förda politiken håller inte. Den som såg Uppdrag Gransknings reportage om Filipstad förra veckan förstår vad han menar. Uppdrag Granskning skildrar en kommun i kris, med skenande kostnader för ekonomiskt bistånd och skyhög arbetslöshet bland invandrare med utomeuropeisk härkomst. Inrikesfödda svenskar – skattebetalare – flyttar ifrån kommunen och kommunalrådet tvår sina händer. Situationen är, som en konsekvens av ett mycket stort mottagande av nyanlända 2015-2016, desperat.

Filipstad är en av de kommuner som, i förhållande till sin folkmängd, tagit emot flest nyanlända i anslutning till flyktingkrisen. Per Gruvberger, som det arma kommunalrådet heter, vädjade i våras om hjälp. Han vill ha 50 miljoner kronor av staten – varje år. ”Det skulle göra stor skillnad”, säger Gruvberger.

Filipstad är dessvärre inte den enda kommunen i kris. Kalix saknar 34 miljoner. Vilhelmina går back med 40 miljoner. Sandviken, en av de första kommunerna som larmade, går back 40 miljoner.

Det finns likheter mellan de krisande kommunerna. De är små kommuner, med mellan 10 och 20 tusen invånare, de är gamla bruksorter som haft en krympande befolkning sedan 1970-talet – och de är S-ledda sedan mannaminne.

När den stora flyktingboomen slog till såg de möjligheten att fylla sina tomma lägenheter och kapa åt sig statliga bidrag för att ta emot nyanlända. Kanske trodde de verkligen att ett stort flyktingmottagande skulle rädda kommunen genom att generera mer arbetskraft och fler skattebetalare? Kanske tänkte de att de nyanlända skulle lämna kommunen för att söka sig till storstäderna efter etableringstidens slut?

Så blev det alltså inte – och det är uppenbart för alla utom miljöpartister och kulturskribenter att något måste göras. Sverige kan inte fortsätta att ta emot så många flyktingar. Vi har helt enkelt inte resurser. Arpis konstaterande är helt riktigt: Svensk migrationspolitik står inför ett vägval. Det krävs nya tankar och nya strategier.

I det sammanhanget nämner Arpi återvandring, och det var där topplocket gick på Fridolin, Liljestrand och Lindquist.

Återvandring innebär att återvända till sitt hemland, inte, som Fridolin skriver ”något annat land”. Återvandring är aktuellt för personer med tillfälliga uppehållstillstånd, inte för människor som, i likhet med Jens Liljestrands mamma, bott i Sverige i 45 år och med största sannolikhet har svenskt medborgarskap. Att diskutera återvandring är inte heller, som DN:s oinformerade kulturskribent Lindquist insinuerar, rasistiskt.

UNHCR, FN:s flyktingorgan, skriver att ”miljoner flyktingar drömmer om att åka hem”. UNHCR betraktar återvandring som den bästa och mest hållbara lösningen i de fall det är möjligt. Ja, självklart är det så. Jag tänker på de sysslolösa männen och kvinnorna i Filipstad, vuxna människor som blir försörjda av staten, som saknar meningsfull sysselsättning och som inte fyller någon funktion.

Jag tänker på tjänstemannen i UG:s reportage som sade att det inte är ekonomiskt lönsamt att göra en 45-årig analfabet anställningsbar – det är billigare att låta henne leva på bidrag och jag tänker att det inte är ett värdigt liv för någon. Nog vore det mycket bättre att återvända till sitt hemland, till ett språk man kan och en kultur man känner, än att framleva sina dagar som bidragstagare i en liten svensk kommun?

Ann Heberlein och hennes make Erik van der Heeg har en podd ihop. Här är det senaste avsnittet:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag