Heberlein: Dags för journalistkåren att rannsaka sig själv

https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
Foto: Nyheter Idag/Frankie Foughanthin CC BY-SA 4.0
  • Måndag 7 okt 2019 2019-10-07
E-post 1924

Det är inte bara de medicinska experterna som behöver idka självkritik efter att skandalen med de apatiska flyktingbarnen briserat efter Filters reportage. Även journalistkåren behöver ägna sig åt självrannsakan. Återigen visar det sig att många journalister ägnat sig åt samma slags skadliga flockbeteende som man gjort i andra kontroversiella frågor. Det är dags för journalister att växa upp och börja tänka själva, skriver Ann Heberlein.

Barnpsykiatern Sven Román är djupt självkritisk efter magasinet Filters avslöjande om att barn tvingats att spela apatiska för att resten av familjen skulle få uppehållstillstånd i Sverige. Dessa barn blev, när det begav sig, föremål för stort intresse från media. Åtskilliga reportage i papperspress, radio och tv gjordes och en statlig utredning tillsattes.

Tongivande i debatten var Gellert Tamas, som 2009 publicerade en bok, De apatiska: Om makt, myter och manipulation i vilken han anses föra i bevis att de apatiska flyktingbarnen led av en autentisk psykisk sjukdom. Det fanns nämligen de som tvivlade och som tyckte att det var märkligt att fenomenet med barn som blev apatiska i samband med asylprocessen, med några ytterst få undantag, var begränsat till Sverige.

Den som dristade sig att tvivla på att de apatiska barnen verkligen var apatiska fick det hett om öronen. Tillmälen som ”främlingsfientlig” och ”rasist” väntade den som försökte diskutera frågan, och vårdpersonal som tvivlade vågade inte säga något av rädsla för att bli utfrysta, kanske till och med mista arbetet.

Nu har vi facit. I Ola Sandstigs reportage i Filter berättar två personer om hur deras föräldrar tvingade dem att spela apatiska, allt för att familjen med hänvisning till ”särskilt ömmande skäl”, skulle få stanna i Sverige.

Det är hjärtskärande berättelser, och så här i efterhand är det obegripligt hur det här kunde pågå under så lång tid med så många människor inblandade. Det Ola Sandstig berättar om är inget annat än avancerad barnmisshandel, om föräldrar som använder sina barn som ett medel till ett mål. Hänsynslöst och iskallt gjorde föräldrar sina barn sjuka, genom att förvägra dem mat och vatten och förvisa dem till sängen.

Jag förstår att Sven Román är bedrövad. Hans känslomässiga respons på Anahits berättelse om hur hennes pappa tog henne ur skolan och beordrade henne att vara sjuk är äkta. I Malou efter tio säger han att ”vi i vården har bidragit till grav misshandel”. Det är utan tvekan på sin plats med både självkritik och självrannsakan.

Samma självkritik och självrannsakan vill jag se i media. Det vore klädsamt om journalistkåren funderade några varv kring det flockbeteende som är ett utmärkande drag i svensk offentlighet, ett flockbeteende som utan tvekan är djupt destruktivt.

Flockbeteendet stöter ut den som anmäler avvikande mening och omöjliggör därmed en saklig debatt. Istället för att ta invändningarna under övervägande demoniseras den som framför kritik eller hyser tvivel.

Det är dåligt för debatten, för yttrandefriheten och för journalistiken – och det leder inte sällan till att svaga individer och grupper kommer i kläm, som Anahit och de andra barnen som förlorade månader och år av sin barndom. Ingen lyssnade på dom. De hade ingen röst. Deras föräldrar ägde all makt.

Tänk om det är så, att den som var kritisk till fenomenet med apatiska barn inte var det på grund av främlingsfientlighet utan på grund av omsorg om barnen? Barnen for illa.

Det fanns några som såg det, men de tystades ner och definierades som ”främlingsfientliga”. Jag hoppas att vi lär oss något av detta – och den viktiga lärdomen är att lyssna på den som anmäler avvikande mening, som inte blint och besinningslöst rusar med flocken utan som ställer självständiga frågor och drar egna slutsatser. Som tänker själv, helt enkelt.

Stöd Nyheter Idag

Bli prenumerant på Nyheter Idag så stöder du en alternativ röst i svensk media.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag