Heberlein: Ett land utan trygghet är inte fritt

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 sep 2019 2019-09-16
E-post 1835

Explosionen i Lund är inte bara en djup individuell tragedi för den unga kvinna som skadades svårt. Tillsammans med andra grova brott ökar det vår känsla av otrygghet.  Människors friheter begränsas när samhället inte längre känns säkert, eller tryggt. Att garantera medborgarnas säkerhet är statens grundläggande, fundamentala uppgift, skriver Ann Heberlein.

Natten mellan fredagen den trettonde september och lördagen den fjortonde detonerade en bomb i en butik på Stora Södergatan i Lund, ett par hundra meter från mitt hem.

Jag sov djupt och gott, i trygg förvissning om att min flock var samlad och låg i sina sängar, min man bredvid mig och min sjuttonåriga dotter i sitt rum. Jag är alltid vaken tills hon kommer hem, och i fredags var hon hemma vid ett. Jag är en orolig själ, och kan inte släppa taget om min vakenhet förrän min flicka är hemma.

Så många faror lurar på en sjuttonåring, och varje minut hon är sen föreställer jag mig olika hemskheter hon kan ha råkat ut för: trafikolyckor, misshandel, rån, våldtäkt, kidnapping, skottlossning, dåligt sällskap, ja, listan är oändlig. Sedan i fredags kan jag lägga till ”bombdåd” på min lista över saker att oroa sig över. Så långt sträckte sig min morbida fantasi inte.

På vägen hem passerade min dotter, precis som mängder av andra Lundabor, butiken som sprängdes. När bomben som förstörde butikslokalen och blåste ut fönsterrutorna på flera andra affärer, restauranger, kontor och privatbostäder i närheten small låg hon i sin säng.

En annan ung kvinna råkade illa ut, en tjugoårig studentska som cyklade förbi butiken i det ögonblick det exploderade. Hon ligger nu på lasarettet i Lund och hennes tillstånd beskrivs som allvarligt av polis. Låt det sjunka in: En ung kvinna på cykel drabbas av en bomb som sannolikt är en del av någon form av organiserad kriminalitet. Nyligen drabbades två andra unga kvinnor, en i Malmö och en i Stockholmsförorten Råcksta, av gängkriminalitet. De är båda döda.

Kanske är det dags att sluta låtsas om att oskyldiga inte drabbas av gängkriminaliteten?

Samtidigt, i vad som tycks vara ett annat universum skriver Andreas Johansson Heinö en text med rubriken ”Trygghet som politiskt ideal är granne med pessimism”. Johansson Heinös utgångspunkt är en text jag publicerade i Svenska Dagbladet 2017. I texten argumenterar jag för att trygghet är frihetens förutsättning, och menar att i valet mellan trygghet och frihet väljer den förnuftige trygghet. På ett försåtligt sätt menar Johansson Heinö att jag resonerar utifrån subjektiva känslor och ”marknadsför rädsla”.

Johansson Heinös påstående att trygghet är ointressant i en politisk debatt är, menar jag, felaktig. Jag menar att en av statens absolut mest grundläggande uppgifter är att garantera medborgarna deras säkerhet. Staten äger våldsmonopolet – och staten får banne mig se till att leverera det staten lovar: att skydda min rätt till mitt liv, min rätt till min egendom, och min rätt att framföra mina åsikter.

I en situation där människors otrygghet och utsatthet växer år efter år måste politiken rannsaka sig själv – vad har gått fel och vad kan vi göra åt det? Enligt NTU 2018 väljer nästan en fjärdedel av befolkningen en annan väg hem eller ett annat färdsätt av oro för brott. bland kvinnor mellan 20 och 24 år uppger hela 42 procent att de ofta valt en annan väg eller ett annat färdsätt för att de känt sig otrygga. Med andra ord så begränsas mångas, framförallt unga kvinnors, frihet av oro och rädsla för att råka illa ut. Det är ett konkret exempel på att trygghet är förutsättningen för individens frihet – för vad ska jag göra med min frihet om jag är för rädd för att använda mig av den?

Mot bomber kan jag inte skydda min dotter, bara hoppas att hon inte har oturen att komma i vägen för en. Det är inte min uppgift att hantera bomber. Inför dylikt är en vanlig medborgare maktlös. Det är, faktiskt, politikens uppgift att se till att medborgarna inte utsätts för explosioner.

Självfallet är trygghet inte bara en rimlig utan en nödvändig utgångspunkt i en politisk diskussion, eller, snarare, säkerhet. Upplevelsen av att vara trygg är subjektiv, men den hänger naturligtvis ihop med den faktiska säkerheten, och med den är det illa ställt i Sverige idag.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag