Heberlein: Galna förslag från ungdomsförbunden bådar inte gott för C och S

CC BY 3.0
Foto: Nyheter Idag/Pressbild Erik Johansson/Simon Röder/SSU/CC BY 3.0
  • Måndag 12 aug 2019 2019-08-12
E-post 1216

CUF:s slopade byxmyndighetsålder mot SSU:s vegetariska norm för landets äldreboenden. Idag har vi ungdomsförbund som blir allt mer världsfrånvända och som i stället för att fungera som blåslampa blir symptom på partier som allt mer tappat kontakten med sina väljare. Det är också oroande för framtiden, för det är i ungdomsförbunden som framtidens politiker hittas, skriver Ann Heberlein.

De politiska ungdomsförbunden tävlar om att lägga fram de mest världsfrånvända och ogenomtänkta förslagen. Förra veckan beslutade CUF, Centerns ungdomsförbund, att driva frågan om en slopad sexualmyndighetsålder, det som i folkmun kallas byxmyndighet.

Den här veckan kontrar SSU med att föreslå en så kallad vegetarisk norm på landets äldreboenden.

Både CUF:s och SSU:s förslag präglas av en brist på konsekvensanalys. De unga Centerpartisterna tycks inte ha funderat över hur en slopad sexualmyndighetsålder skulle påverka lagstiftningen om våldtäkt. Sexualmyndighetsåldern finns inte framförallt för att hindra tonåringar från att ha sex med varandra, utan för att skydda barn och unga från övergrepp av vuxna.

Ida Wallinder, vice distriktsordförande för CUF i Dalarna, motiverade ställningstagandet med att ”barn mognar olika fort och är mogna för att ge samtycke till sex vid olika åldrar”.

Resonemanget låter sannolikt både rimligt och lockande för en vuxen som attraheras sexuellt av barn, men i mina öron låter det ytterst vanskligt. Det relativistiska resonemanget riskerar att drabba barn som förväntas känna till sina egna gränser för fysisk och sexuell integritet långt innan de är mogna för det.

SSU:s förslag om att tvinga åttio- och nittioåringar att äta vegetariskt vittnar om en bristfällig kunskap om situationen på våra äldreboenden. Enligt Socialstyrelsen är undernäring ett vanligt problem bland äldre, framförallt hos äldre med demenssjukdomar, äldre med dålig tandstatus och äldre som haft stroke. Undernäring får svåra konsekvenser eftersom det ökar risken för svårläkta sår, infektioner och fallskador, samt, naturligtvis, orsakar stort fysiskt lidande. Därför bör hälso och sjukvården, liksom omsorgen, arbeta förebyggande. De föreslår en energi och proteinrik kost som är lätt att svälja: Motsatsen till en vegetarisk norm, alltså. 

Ungdomsförbundens roll är att lägga lite spetsigare, mer radikala förslag än moderpartiet, att driva partierna i en viss riktning. Ungdomsförbunden har makt, så deras utspel går inte att vifta bort som provokationer eller ungdomlig aningslöshet.

CUF:s idé om att slopa sexualmyndighetsåldern är ett utslag av en liberalism dragen till sin spets: Det syftar ju till att ge individen frihet över sin sexualitet. Att ett barn inte är fullt ut autonomt glömmer de att ta in i sitt resonemang. SSU:s förslag om vegonorm på äldreboenden är svårare att förstå som ett ideologiskt ställningstagande. Förslaget är ännu ett symtom på att Socialdemokratin tappat kontakten med sina rötter och befinner sig i total kris.

Ungdomsförbunden tjänar också som plantskola för morgondagens politiska ledare. 20-talets riksdagsledamöter och några ministrar kommer att hämtas här. En lång historia med ett ungdomsförbund är nämligen den absolut viktigaste merit du kan ha om du vill göra politisk karriär. En framgångsrik yrkeskarriär eller en akademisk examen står sig slätt i jämförelse med att ha varit ordförande i SSU i Perstorp.

Ungdomsförbundens bristande verklighetskontakt och förmåga till konsekvensanalys bådar inte gott för framtiden.

Framtidens politiska ledare i Centerpartiet och Socialdemokraterna kommer att fortsätta föra samma verklighetsfrämmande politik som dagens politiska ledare. Man skulle önska att ungdomsförbunden tog sin uppgift att vara en kritisk blåslampa i baken på moderpartiet på större allvar och drev sina respektive partiers politik i en mer ansvarsfull riktning snarare än vidare ut över ett stup.

Lyssna även på Ann Heberleins senaste podd ihop med maken Erik van der Heeg:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag