Heberlein: Låt inte alarmisterna sätta agendan

Bilden är ett montage Foto: Frankie Foughantine/ Nyheter Idag/ Charles Edward Miller CC BY-SA 2.0
  • Måndag 2 Dec 2019 2019-12-02
E-post 952

På DN:s ledarsida hör man stöveltrampen, medan andra kraxar om islamisering och några ytterligare utropar ”globalt klimatnödläge”. Det dystergökarna har gemensamt är att de förutspår en kollapsande framtid utan hopp. Men för att klara problemen krävs förnuft och sans snarare än panik skriver Ann Heberlein.

Vi lever i dystopiernas tid. En dystopi är, som bekant, en negativ samhällsvision och betyder ordagrant översatt från grekiskan ”dålig plats”. Dystopierna, berättelserna om Sverige, Europa, världen, som ”dålig platser”, trängs om utrymmet i det offentliga rummet. Europa beskrivs som härjat av högerextrema vindar.

Trumps USA liknas vid fascistoida stater. Krösamajor kraxar om islamisering. I veckan utlyste EU-parlamentet ”globalt klimatnödläge”. DN:s ledarsida hör stöveltramp och fruktar en annalkande diktatur medan Fria Tider förutspår sharialagar, burkatvång och minareter i varenda litet svenskt samhälle.

Berättelserna om vår samtid är många, och de är alla lika dystra. Ett kompakt mörker råder på ledarsidor och i paneldebatter, kulturskribenter darrar i varje text av skräck och på Youtube återfinns oräkneliga hysteriska människor som talar om systemkollaps alternativt klimatkollaps, inbördeskrig alternativt Nürnberglagar.

Aktivister spelar döda på köpcenter, häller ut blod och hungerstrejkar. Andra aktivister målar hakkors på synagogor, marscherar och heilar. Det enda alla är överens om är att vi, och världen som vi känner den, är på väg att gå under.

Att måla upp en dystopi är ett oerhört effektivt och kraftfullt sätt att kritisera samhället. Negativa fenomen överdrivs, och skräckvisioner av vilka konsekvenser våra val, vårt sätt att leva och den förda politiken kan komma att få målas upp: ”Om vi inte genast slutar flyga och äta kött kommer världen att gå under inom tio år” eller ”om vi inte stänger gränserna och slänger ut alla invandrare kommer sharia att införas i Sverige inom tio år”.

De dystopiska scenarierna skrämmer folk – det är ju också syftet – framkallar panik, hysteri och rädsla, får människor att handla ogenomtänkt och känslomässigt. Rädslan talar till människans reptilhjärna, inte till hennes förnuft. Därför är varken rädsla eller andra besläktade emotioner, som panik och hysteri, goda förutsättningar för problemlösning.

Vad gör dystopierna med människor som ständigt utsätts för dem? De gör oss maktlösa.

Dessa diffusa faror skapar det man brukar kalla ”härledd rädsla”, till skillnad från en konkret fara. Den härledda rädslan upplevs inte inför ett konkret hot – som ett rytande lejon, en pistol mot din tinning eller en rasande eldsvåda – utan vid tanken på att något värdefullt håller på att gå förlorat.

Den härledda rädslan gör oss osäkra och oroliga och får oss att känna oss hjälplösa, sårbara och maktlösa: Vi föreställer oss att något fruktansvärt är på väg att hända, men vi vet ännu inte exakt vad och när och vi har ingen strategi för att möta hotet.

Ofta upplever den som bär på en stor rädsla inför ett kommande hot – klimatkollapsen, islamiseringen, nazismen – sig frustrerade eftersom andra inte förstår.

Den rädda har sett ljuset (eller, snarare, mörkret) och stångar sitt huvud blodigt för att få andra att förstå att vi befinner oss i fara – och eftersom alla inte förstår så blir överdrifterna allt större och framtiden allt värre. De rädda sluter sig samman i sektliknande grupper där de får sina rädslor och sin dystopiska vision av samhället bekräftade och polariseringen ökar.

Det är hög tid för besinning, på alla fronter. Den stora majoriteten människor har fortfarande förnuftet i behåll. Låt inte krösamajorna och hysterikorna sätta agendan.

Ja, vi har problem, med både klimatet, antisemitism och en vanskött invandringspolitik. De problemen måste vi lösa – men vi kommer inte att lösa några problem om vi låter oss styras av rädsla.

Läs även: Förespråkade rasräkning – nu värvas förra miljöpartisten Seher Yilmaz till SVT

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag