Heberlein: Löfven har fel om ”vanligt folk”

Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 30 jun 2019 2019-06-30
E-post 3461

För andra gången hoppar Stefan Löfven över Almedalen. I stället åker han till Gekås i Ullared – för att träffa ”vanligt folk” enligt egen utsago. Men Löfven har fel om det ”vanliga folket”. De finns både i Almedalen och i Ullared. Inget hindrar Löfven att åka till Ullared veckan efter Almedalen, skriver Ann Heberlein.

Landets statsminister, tillika Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven, väljer bort årets politikervecka i Visby, i folkmun kallad ”Almedalsveckan”. Istället åker han till Ullareddet lilla samhället i Halland som är mest känt för det stora varuhuset GeKås som lockar hundratusentals köpsugna människor med erbjudanden om billigt bakplåtspapper, tubsockor i storpack och lågprisschampo.

Detta beslut har Löfven fattat eftersom han enligt uppgift vill träffa ”vanligt folk”. Det ville han redan 2017. Då begav han sig ut på turné för att träffa ”folket” istället för att åka till Almedalen. Tricket renderade honom en del publicitet då. Hur många vanliga människor han träffade på sin Sverigeturné och hur många väljare han vann på att bojkotta Almedalsveckan låter jag vara osagt.

Budskapet som nu hamras in är att Stefans hjärta klappar för folket – i all fall för den delen av befolkningen som är ”vanlig”. I veckan slog han och Lena Rådström Baastad på stora trumman för ”det nya folkhemmet”. I debattartikeln, publicerad i Expressen, är utgångspunkten ”vanligt folk” och ambitionen är att göra livet bättre för ”vanligt folk”. Frågan som uppstår är naturligtvis vad som avses med begreppet ”vanligt folk”? Vem är den här mytiske gestalten, denne arketyp som Socialdemokraterna ömmar för. Kort sagt: Vem är en ”vanlig människa”?

Om det finns vanliga människor så bör det rimligtvis också finnas ovanliga sådana. Det vanliga folket måste så att säga kontrasteras mot det ovanliga folket. Eftersom Stefan Löfven inte bistår med någon definition av varken vanliga eller ovanliga människor får vi utgå ifrån det vi vet.

Vanligt folk finns i Ullared för att shoppa. De ovanliga återfinns denna vecka i Visby där de gör ovanliga saker som att debattera, lyssna på politiska tal och debatter, prata med volontärer och aktivister. Vanligt folk föredrar således hetskonsumtion framför politik. Vanligt folk tycks inte vara särskilt intresserade av samhällsfrågor. Det är en mycket nedlåtande syn på människor som statsministern ger uttryck för. Nedlåtande, lätt föraktfull och mycket nedslående.

Gör sig inte Stefan Löfven skyldig till minst tre svenska dödssynder här? Han a) ställer grupp mot grupp (vanliga vs ovanliga) och b) bekräftar en massa normer som säkert är förtryckande på olika sätt och c) uppmuntrar till både bilkörning (det går inga tåg till Ullared och för de flesta är det för långt att cykla) och onödig konsumtion. Pinsamt, Stefan.

Jag tror att Stefan Löfven har fel. Vanligt folk är intresserade av politik och samhällsfrågor och vanligt folk åker också till Almedalen. Det är tråkigt att landets statsminister inte vill delta i den demokratiska folkfest som Almedalen också är, bortom lobbyister och rosévinsmingel (förresten – vad kan vara vanligare än att dricka ett glas rosé en svensk sommarkväll?).

Varför inte göra både och? Det står ju faktiskt Stefan Löfven fritt att åka till Ullared när som helst. Gekås i Ullared är öppet mellan 8-20 alla vardagar samt söndag. Lördag öppnar varuhuset sina portar redan 07.00. Gekås håller stängt blott fem dagar under året: julafton, juldagen, annandagen, nyårsafton och nyårsdagen.

Att avstå från Almedalsveckan med hänvisning till att man prioriterar mötet med ”vanligt folk” är inget annat än ren och skär populism. Det är tragiskt att statsministern hemfaller åt sådant.

Stöd Nyheter Idag

Hej...

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag