I samarbete med Lustgasdirekten

HHC Vape fortfarande lagligt i Sverige

Bild: Quinten de Graaf/Unsplash
  • Tisdag 9 maj 2023 2023-05-09
E-post 0

Cannabinoiden HHC syntetiserades redan 1947 av den amerikanska organiska kemisten Roger Adams, som använde naturlig THC från Cannibas sativa. Idag har HHC fått en renässans i Sverige, då ämnet till skillnad från THC är fullständigt lagligt att sälja och köpa.

Trots det beslagtas stora mängder av det lagliga ämnet av Tullverket när det skickas från utlandet.

– Bara i år har det hittills varit 29 omhändertaganden och vi är oroliga för att det har ökat så pass mycket. Det handlar om 11 kilo och 3300 produkter, säger Jenny Åberg, sakkunnig på Tullverkets laboratorium, till Aftonbladet.

Många föredrar därför att beställa HHC Sverige, från svenska återförsäljare som Lustgasdirekten. Frågan är hur länge det fortsätter vara möjligt. Ämnet utreds just nu av Folkhälsomyndigheten, och ett beslut har i stort sett redan tagits.

– Vi misstänker att den kommer kunna regleras som hälsofarlig vara eller narkotika. Det beror på vilken evidens som finns på substansens effekter. I dagsläget kan vi dock inte säga vad det blir, då vi ännu inte fattat något beslut om det, säger Joakim Strandberg, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, till Aftonbladet.

Oavsett hur HHC regleras kommer ämnet att förbjudas, det står redan klart. Resten är en fråga om tid.

– Förhoppningen är att vi ska kunna skicka iväg vårt underlag innan sommaren. Därefter är det regeringen som fattar beslut, säger Joakim Strandberg.

Till skillnad från CBD, en cannabinoid som också är laglig i Sverige, har HHC en tydlig, psykologisk effekt på användaren, en så kallad ”high”.

Användare på forum som Flashback beskriver effekten som en något mildare och klarare variant av effekten från det förbjudna ämnet THC.

Samtidigt är effekten mer långvarig och tar längre tid att märkas, omkring en halvtimme i vissa fall. Det leder till att ovana personer som rökt HHC Vape har upplevt visst obehag då de hunnit överdosera ämnet, som bara kräver enstaka bloss för att ge effekt.

En del personer som uppger sig överdoserat med så många som sju-åtta bloss beskriver obehagskänslor i form av förvirring, yrsel och illamående, medan andra beskriver mer psykedeliska upplevelser.

Även HHC Godis kan ge den oförsiktige överdos-effekter om de inte äts med försiktighet och enligt rekommenderad dos.

Det finns inga rapporter om att HHC skulle vara mer hälsovådligt vad cannabis eventuellt är, men någon omfattande forskning på området har ännu inte gjorts.

I samarbete med Lustgasdirekten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag