Hitlers Mein kampf tillåten men inte Sanandajis Massutmaning – Maria rasar mot biblioteket

  • Lördag 18 feb 2017 2017-02-18
E-post 6788

STOCKHOLM Ekerö bibliotek erbjuder diktatorn Adolf Hitlers bok ”Mein kampf” till allmänheten. Däremot har de satt stopp för nationalekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”, något de motiverar med att inte köpa in böcker som ”stöder rasism, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”. – Censuren slår en i ansiktet, säger Maria Halkiewicz som försökte låna ”Massutmaning”.

Under fredagen berättade Nyheter Idag att Ekerö bibliotek tagit beslutet att inte låna ut nationalekonomen Tino Sanandajis bok ”Massutmaning”. Det är en bok som redovisar statistik och fakta relaterat till invandringens effekter på samhället, både socialt och ekonomiskt. Bokens faktaunderlag kommer från Statistiska centralbyrån, Brottsförebyggande rådet, Socialstyrelsen och en rad andra myndigheter.

I ett mejl till Halkiewicz motiverar bibliotekarien Nina Sundberg beslutet.

”Bibliotekets samlingar ska utmärkas av mångsidighet och mångfald. Målsättningen är att inte köpa in böcker som stöder rasism, uttrycker könsfördomar, manar till förföljelse eller på annat sätt strider mot de mänskliga rättigheterna”, skriver biblioteket i sin motivering att avslå Sanandajis bok.

Går bra att låna Hitlers ”Mein kampf”

När Nyheter Idag söker på bibliotekets hemsida finner vi att det däremot går bra att låna boken ”Mein kampf” skriven av diktatorn Adolf Hitler. Och det saknas inte heller litteratur i bokhyllorna på Ekerö bibliotek för den som vill fördjupa sig i nationalsocialism och diktatorns liv. Maria Halkiewicz menar att detta är en mycket märklig hållning från bibliotekets sida.

– Det blir så tydligt. Censuren slår en i ansiktet, säger Halkiewicz till Nyheter Idag.

Nyheter Idag har sökt bibliotekarien Nina Sundberg vid flera tillfällen, utan resultat. Om du vill beställa den förbjudna boken ”Massutmaning” kan du göra det hos återförsäljaren Adlibris eller hos Bokus.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag